”Ser över några bra möjligheter”

Han utsågs till den bästa spelaren i collegehockeyn den här säsongen och tilldelades Hobey Baker Award. Nästa säsong kan Jack Connolly hamna i Sverige.
– Jag ser över några bra möjligheter i Sverige. Det är den vägen jag kommer ta nu, säger amerikanen.

Jack Connolly vann prestigefyllda Hobey Baker Award som hela collegehockeyns bästa spelare under säsongen, trots att hans lag Minnesota-Duluth missade Frozen Four på sista anhalten (förlust mot Boston College).

Ifjol ledde han laget hela vägen till NCAA-titeln och var med bland finalisterna till Hobey Baker Award redan förra säsongen.

Efter sina fyra år på college är han nu färdigpluggad och lämnar för proffslivet till nästa säsong. Till skillnad mot vissa andra collegestjärnor tycks han inte få chansen till ett vettigt NHL-kontrakt.
Den 173 centimeter långe centern är odraftad och blickar nu istället mot Sverige för kommande säsong.

– Jag ser över några bra alternativ i Sverige. Det är den vägen jag kommer ta nu. Några av alternativen är ganska inbjudande, mer än några av alternativen här är, säger amerikanen i en intervju med ncaa.com efter att han presenterats som ligans bästa spelare.

Och blickarna för svenska klubbar mot den amerikanska collegehockeyn har givetvis blivit större och större den senaste tiden. Både med tanke på att flera svenskar de senaste åren gått via collegehockeyn och till NHL-spel, spelare som Erik Gustafsson, Gustav Nyquist, Carl Hagelin och Viktor Stålberg.

Även Broc Littles succésäsong i Västerås är en naturlig del i det ökade svenska intresset för spelare från college. Little gick direkt från college till att bli allsvenskans stora skytte- och poängkung.

Förförra säsongen gick Ryan Lasch direkt från collegespel och sköt 30 poäng i Elitserien för Södertälje. Den här säsongen vann han poängligan i FM-ligan.

22-årige Jack Connolly har svarat för 20 mål och 40 assist på 41 matcher den här säsongen och var tvåa i poängligan bakom nyligen NHL-kontrakterade Spencer Abbott. Ifjol sköt han 59 poäng på 42 matcher på lagets väg till mästerskapstiteln och var trea i poängligan bakom Andy Miele och Matt Frattin, som båda spelat NHL-hockey den här säsongen.

Text: Robert Pettersson