• Publicerat 16 april, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Det är svårt att uppskatta Pittsburgh Penguins just nu. Inte nog med att förhandsfavoriten håller på att kräla ut ur slutspelet på alla fyra, de gör det dessutom på ett pinsamt och fegt sätt. Att Flyers är på väg att slå ut Penguins är ingen skräll, men att de gör det på ett sådant förnedrande sätt är väldigt anmärkningsvärt.

Gårdagens match i Wells Fargo Center bjöd inte bara på hockeyunderhållning i världsklass, den innehöll även tillräckligt många incidenter för att tvinga Brendan Shanahan att jobba dygnet runt den närmaste veckan. Bland många otrevliga händelser var det framför allt Arron Ashams fullständiga hjärnsläpp när han crosscheckade Brayden Schenn över halsen och James Neals frispel i tredje perioden som stod ut.

Asham fick match penalty och kommer att stängas av automatiskt i en match, men det lär dröja betydligt fler innan han är tillbaka på isen igen. Schenn hade delat ut en charging på Paul Martin när Asham bestämde sig för att för att ”visa den djäveln” att så där får man inte göra. Resultatet blev en sådan där klassisk blackout som Chris Simon gjorde sig känd för under slutet av sin NHL-karriär. Vad som gjorde saken värre var att Asham – efter att ha levererat en crosschecking i ansiktshöjd – slog en näve i bakhuvudet på Schenn när han sedan låg på isen. Totalt respektlöst.

Hade Asham velat sända ett budskap till Schenn borde han ha bett om en fajt, inte tagit till ett fegknep.

James Neal bjöd på två rätt magstarka tacklingar i den tredje perioden. Först mot huvudet på Sean Couturier och därefter mot Claude Giroux. Tacklingen mot Couturier lämnade en extra besk eftersmak i munnen. För det första är Flyerscentern knappt i närheten av pucken, för det andra tittar han åt ett annat håll och är inte alls förberedd, och för det tredje hoppar Neal in i tacklingen – och då inte på det naturliga sättet.

Jag ser gärna en avstängning på Neal, men eftersom Couturier klarade av att slutföra matchen blir jag inte förvånad om Brendan Shanahan släpper det helt och hållet. Bedömningen av de flesta incidenterna på senare tid har trots allt vägletts av huruvida den attackerade spelaren i fråga har skadats eller inte. Carl Hagelin fick exempelvis tre matcher – och helt rättvist så – för sin armbågstackling på Daniel Alfredsson, som skadade sig, medan Shea Weber kom undan med böter för sitt WWF-tilltag på Henrik Zetterberg, som inte blev skadad.

Med det i åtanke är risken stor att varken Asham eller Neal får de betydande straff de har gjort sig förtjänta av.

*****

Penguinsspelarnas övergrepp i den tredje konferenskvartsfinalen är naturligtvis förlängningen av den frustration man känner över den egna insatsen. Lagets försvarsspel har rasat ihop lättare än Iors koja i Sjumilaskogen medan stjärnor som Jevgenij Malkin och Sidney Crosby har blivit retfullt överglänsta av Claude Giroux och Daniel Brière.

Att Penguins ska klara av att vända det här 0-3-underläget känns helt orimligt. Samtidigt är det här serien där precis allt kan hända. Och det är väl egentligen det enda som talar för en comeback.

*****

Apropå den här serien så ger den upphov till samma känslor som kvartsfinalen mellan HV71 och Färjestad. Det blir svårt för andra lag i det här slutspelet att toppa den intensitet och den rivalitet som Pittsburgh och Philadelphia bjuder på. Därför hoppas jag – motsägelsefullt nog eftersom jag inte tycker att Penguins förtjänar det – att Pittsburgh vinner nästa match så att vi får njuta lite av den här serien i åtminstone några nätter till.

Det kan mycket väl vara den bästa hockeyn vi får se den här våren.

Text: Uffe Bodin