Klar för två säsonger

Uthyrd till KHL i fyra säsonger. Nu återvänder Mattias Weinhandl till Linköping igen för att spela elitseriehockey.
– Det känns väldigt bra och jag känner att det är rätt läge att komma hem nu, av många olika anledningar, säger Mattias Weinhandl.

Det blir ingen mer uthyrning till KHL för Mattias Weinhandls del. Idag blev det definitivt att han spelar i Linköping kommande säsong.
Klubben meddelar idag att Weinhandl spelar vidare på det tvåårskontrakt han hade med klubben sidan tidigare.

– Glädjande att Mattias åter är i Linköping. En utpräglad målskytt som vi kommer att ha stor nytta av, säger sportchefen Johan Hemlin till klubbens hemsida.

31-åringen värvades till Linköping 2007 och gjorde omedelbar succé tillsammans med Tony Mårtensson och sköt 35 mål och totalt 62 poäng. Han vann med det skytteligan före Pavel Brendl och var tvåa i poängligan bakom Mårtensson.

Men framgången hade också ett pris. Sedan säsongen därefter har Weinhandl varit uthyrd till KHL. Först två säsonger i Dynamo Moskva och därefter två i Sankt Petersburg. Framförallt de två mittersta säsongerna har varit strålande med 60 respektive 50 poäng och topp tio-placeringar i poängligan.
Totalt har han svarat för 76 mål och 179 poäng på 196 matcher i ligan.

”Släppa följetången med Rysslandsaffärer”
Men nu är det färdigt, åtminstone för de kommande två åren. Enligt klubbdirektören Mike Helber är man nu klara med det här med uthyrningar till KHL sedan man fått hem Weinhandl och Tony Mårtensson (som varit uthyrd tre av de fyra senaste säsongerna) köpt ut sig från sitt kontrakt.

– Vi kommer inte att starta säsongen under de premisserna, vi vill bygga laget från start och vi vill släppa följetongen med Rysslandsaffärer. Det är vår strategi, sedan kan ju olika omständigheter som till exempel skador, ekonomi och annat innebära tillfälliga lösningar. Men inte som strategi i lagbygget, säger Helber.

Mattias Weinhandl sköt 13 mål och 23 assist på 45 matcher den gångna säsongen, men har vunnit Elitseriens skytteliga de två senaste säsongerna han spelat där. Utöver säsongen i Linköping vann han skytteligan på 26 mål med Modo under lockoutsäsongen.

– Det känns väldigt bra och jag känner att det är rätt läge att komma hem nu, av många olika anledningar. Det ska bli riktigt kul, säger Mattias Weinhandl.

Text: Robert Pettersson