• Publicerat 22 april, 2012
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer

”Något som har saknats”

Jag vet inte om det egentligen är särskilt osvenskt att samla 44 hockeyspelare och låta dem göra upp om ett okänt antal elitkontrakt inför inbjudna scouters vakande ögon. Men Mirca Sports Showcase som avhölls i Ritorpshallen i Solna i helgen är likväl det första eventet i sitt slag i Sverige.
– Vi har tagit influenser från Nordamerika och ansåg att det här var något som saknades i svensk hockey, säger Marcus Fingal på Mirca Sports till hockeysverige.se.

Den goda uppslutningen är det första som slår mig och fotograf Boltenstern när vi väl hittar ner till Ritorpshallen i den öststatsliknande lervällingen bakom det mäktiga arenabygget i Solna. Enligt vad vi på förhand vet om Mirca Sports Showcase har ett tjugotal klubbar anmält sig för deltagande, men ändå är närmare 100 personer på plats i den trånga gamla ishallen vid Ulriksdal. Föräldrar, scouter, tränare, flickvänner, agenter och även ett par journalister finns på läktarna. Det är väl synd att säga att det är ett myller, men i skaran av åskådare skymtar jag bland annat gamle AIK-hjälten Mats Thelin. I den kylslagna Ritorpshallen framstår hans blotta närvaro som ett tydligt tecken på att detta är på allvar.

Eftersom jag i största allmänhet intresserar mig för initiativ som är nyskapande och bygger på stort engagemang för ishockey har jag med visst intresse följt Mirca Sports och deras Showcase sedan planerna för eventet blev kända. Jag läser i förhandsmaterialet att Modo och Örebro har representanter på plats, liksom många toppklubbar från division 1. En scout från Slovenien, eller om det är Slovakien, samtalar intresserat med nya bekantskaper på läktaren någon timme före den emotsedda internmatchen.

Plötsligt kommer Walter Olsson från stjärnagenturen TSC farande. Vi har aldrig träffats, men han känner igen mig från sajten och hälsar glatt med det naturligt stenhårda handslag som bara dalmasar kan åstadkomma utan att behöva se ut som om de just påbörjat en armbrytning.

Intensiv hockeyhelg
Kompisarna Michael Rosell och Marcus Fingal har båda en bakgrund som elitjuniorer i HV71. Med målsättningen att skapa ett anpassat event för att knyta ihop intressanta spelare med intresserade klubbar startade de sitt företag Mirca Sports i höstas. I styrelsen för bolaget finns också förre elitseriespelaren Johan Hult som agerat rådgivare i projektet. Han har hjälpt Fingal och Rosell med kontaktytor och det praktiska engagemanget för att få eventet på plats. Förutom dubbla ispass och två internmatcher under en intensiv hockeyhelg har Mirca Sports arrangerat en uppskattad föreläsning om träning och fysisk elitsatsning av gamle backkämpen Nicklas Rahm, numera fystränare i Växjö Lakers.
– Jag tycker det här ska vara en möjlighet för spelare och klubbar att visa upp sig och träffas. Klubbarna kan inte alltid resa land och rike runt för att scouta spelare, säger Johan Hult.
– Och alla som är här idag har ett gemensamt mål och intresse av att utveckla svensk hockey oavsett om de är spelare, scouter eller agenter.
– Scoutingen i Sverige måste utvecklas och bli bättre, säger Fingal.
– Vi har märkt ett fantastiskt intresse för eventet. Och det är givetvis en viktig förutsättning att klubbarna kommer hit, det är ju för deras skull vi vill erbjuda den här möjligheten.

Bland de närmare 200 spelarna som ansökt om att få vara med och visa upp sig har endast 44 stycken valts ut av arrangörerna i en lämplig mix av spelartyper.
– Det har såklart varit tufft att göra urvalet, fortsätter Fingal.
– Vi har använt de kunskaper vi själva har, men också tagit mycket hjälp av scouter och agenter som vi vet har koll på spelarna. Det är tuffa beslut. En del har såklart blivit besvikna när de gallrats bort, men de flesta som inte kommit med har ändå önskat oss lycka till och visat intresse för att få vara med till nästa år.

Långväga gäst
Företrädesvis befolkas isen av spelare i åldrarna 18-22 år med division 1 eller elitjuniorhockey som nuvarande hemvist. Det är ingalunda tal om en samling spelare som spolats av andra klubbar, även om de alla har gemensamt att de sitter på utgående kontrakt och själva gör en aktiv insats för att visa upp sig inför framtida intressenter. Vissa är mest ute efter att göra scouterna medvetna om deras existens, medan andra kanske gör sin sista juniorsäsong och aktivt jagar ett kontrakt i division 1 eller Allsvenskan. De yngsta förmågorna är J18-spelare som kanske får chansen att ta klivet upp i en större och starkare förenings juniorverksamhet till nästa säsong.

En spelare som inte riktigt matchar den beskrivningen är 23-årige Greg Jensen från New Jersey i USA. Han har spelat collegehockey på Liberty University i Virginia och har kommit hit genom sina kontakter med före detta Oskarshamn-tränaren Charles Franzén. Hans målsättning är glasklar.
– Jag är ute efter ett kontrakt här i Europa och vill visa vad jag kan, säger Greg Jensen när jag får en pratstund med honom på läktaren inför den första av helgens två internmatcher.
– Jag har spelat collegehockey nu i tre år och vill fortsätta spela. Jag ska gifta mig i sommar och min blivande fru och jag tycker det skulle vara ett kul äventyr att åka utomlands en period. Det finns ju möjligheter att fortsätta karriären i USA, men det här skulle vara utvecklande både som spelare och människa. Jag är bara 23 år och känner mig fräsch i kroppen och vill fortsätta spela på så hög nivå som möjligt.

Jagar allsvenskt kontrakt
När pucken släpps i internmatchen märker man tydligt att det inte är tal om en vanlig träningsmatch, för även om resultatet i matchen är ointressant så har alla på isen något att spela för. Visserligen blir samspelet stundtals lite ostrukturerat mellan spelare som aldrig träffats förr, men tempot och intensiteten är minst lika högt som ett toppmöte i division 1. Det märks tydligt att det finns mycket talangfulla spelare på isen och att många här vill ta chansen att synas när tillfälle ges.

En av planens mest meriterade spelare är förre AIK-junioren Daniel Olsson Trkulja, som haft en stark säsong hos succélaget Kallinge-Ronneby och tilldragit sig intresse från flera klubbar i Allsvenskan. Rimligen borde ett par av dem varit på plats i Ritorp. Spelar han ett steg högre upp i seriesystemet nästa år?
– Hela laget har haft en bra säsong. Jag räknar inte med någonting för nästa år utan tar det som det kommer och försöker göra mitt bästa här, säger Daniel när jag träffar honom efter en internmatch där han både blivit målskytt och sett pigg ut i största allmänhet.
– Det är bra nivå på spelarna här idag, högt tempo och många som är talangfulla. Jag tycker också detta är ett bra koncept. Det blir lättare för lag från till exempel Allsvenskan att få komma hit och se spelare från division 1 och J20 som man kanske aldrig annars hade fått upp ögonen för.

Hela atmosfären andas och doftar riktig hockey. Min kollega Isabel noterar en arom av spaghetti och köttfärssås från köket, och även det är ju en klassisk hockeydoft som man minns från tonårens cuper och träningsläger. I restaurangen serveras en hamburgare som sägs kunna mätta vem som helst, men eftersom temat på ett scoutingevent rimligen borde vara hunger väljer jag att nöja mig med ett flertal koppar kaffe. Inte minst för värmens skull.

Modos scout: ”Spännande initiativ”
Hallen är förödande kall, och Isabel är för dagen klädd i skinnjacka och stickad tröja. Vid sin position precis bredvid rinken ska hon efterhand komma att bli precis sådär huttrande stelfrusen som vi lite mer tjocklagda människor aldrig behöver bli. Under en flykt in i kafévärmen springer vi på Joakim Grundberg, som är scout för Modo. Han är en av Markus Näslunds ytterst förtroendevalda i det ständiga projektet att rekrytera juniorer och fullfjädrade A-lagsspelare från lägre divisioner, och var också en av de första att anmäla sig till eventet.
– Det är ett mycket spännande initiativ, säger Joakim och påpekar det positiva i möjligheten att på ett och samma ställe få se intressanta spelare.
– Några av de här spelarna känner vi ju till sedan tidigare från J20 SuperElit, men vi vet att det finns många duktiga spelare ute i J20-serierna och division 1. Jag är rätt säker på att några av killarna här idag är elitseriespelare om ett par säsonger.
-Jag tycker också det är intressant att få se hur vissa reagerar när man lyfter dem ur deras dagliga miljö och sätter ihop dem med spelare de aldrig spelat med tidigare. Det säger mycket om deras individuella styrkor och anpassningsförmåga, säger Grundberg och skriver hemlighetsfullt ner sina anteckningar i en tjock papperslunta.

Efterhand tinar vi upp och lämnar eventet med hundratals bilder och en halvtimme intervjumaterial. Ingen vi talat med under hela dagen har haft någonting att anmärka på, och grabbarnas hårda arbete med att få eventet på plats tycks ha givit resultat.

Frågan jag spontant ställer mig på hemvägen är om den här typen av scoutingevent har en framtid i Sverige? Svaret är enkelt – ja, självklart. Mässor, marknader och auktioner har i alla tider varit en naturlig samlingsplats för de som något vill köpa och de som har något att erbjuda.

Ishockeyn är inget undantag i sammanhanget, även om det tog över hundra år för någon att göra slag i saken.

Text: Peter Sibner