• Publicerat 27 april, 2012
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

Avgjorde match sju i andra förlängningen

Efter att han spelat en framträdande roll i New Jersey och varit en av ligans bästa rookies under grundserien har Adam Henrique totalt försvunnit i slutspelet. Åtminstone fram tills nu. I den sjunde och avgörande matchen mot Florida vaknade Calder-kandidaten och sköt Devils vidare med sina två mål.
– Jag tänkte att någon måste bli hjälte så varför inte jag, säger Henrique efter sitt avgörande i sudden.

Adam Henrique producerade 51 poäng (16+35) på 74 matcher under NHL:s grundserie och var en av New Jerseys mer framträdande forwards. För det belönades 22-åringen med att nomineras som en av tre kandidater till Calder Trophy, priset som går till ligans bästa nykomling.

Efter en framgångsrik grundserie har dock ynglingen försvunnit totalt i slutspelet och på de första sex matcherna i slutspelsserien med Florida hade 22-åringen endast producerat en assist. Han har haft svårt att skapa chanser i den täta slutspelsatmosfären men när det som bäst behövdes lossnade allt för talangen i natt.

Det tog inte mer än 1.29 av den första perioden i Bank Atlantic Center innan Henrique spräckt sin målnolla och gett Devils en drömstart i den sjunde och avgörande matchen mot Florida. Målet gav en nödvändig boost för Henriques självförtroende och efter att Florida hämtat upp 0-2 till 2-2 i den tredje perioden så var det kanadensaren som klev fram när det väl blev förlängning.

”Jag fick en blackout”
Efter en mållös första förlängningsperiod tog Henrique saken i egna händer knappa fyra minuter in på den andra. Han plockade ner en hög puck i

Foto: Getty Images

HJÄLTEN SJÄLV. Efter att ha varit mållös i de sex första slutspelsmatcherna klev Adam Henrique fram när det som bäst behövdes. Här gratuleras han efter det första av sina två mål i natt.

anfallszon och avlossade ett snabbt skott som ställde José Théodore i hemmakassen. Den erfarne burväktaren hade inget att sätta emot och Henrique blev hela New Jerseys hjälte.
– Jag tror jag fick en blackout när jag hörde att pucken dunsade till längst in i kassen, säger Henrique till The Star Ledger.
– Att få avgöra en match sju i Stanley Cup-slutspelet. Det är den typen av matcher du spelar med miniklubbor hemma i vardagsrummet när du växer upp.

Henrique är dock inte helt ovan att spela avgörande roller i slutspelsmatcher sedan tidigare. Under junioråren, med Windsor Spifires i OHL, satte han ett avgörande mål i semifinalen av Memorial Cup. De positiva minnesbilderna tog han med sig in till förlängningen här och det var också något som hjälpte honom.
– Jag tänkte att någon måste bli hjälte så varför inte jag, säger 22-åringen.

Brodeur klev fram när det behövdes
Även om Henrique var den självklara huvudrollsinnehavaren med sina två mål var dock Martin Brodeur minst lika viktig för New Jerseys avancemang. När Devils behövde honom som bäst klev veteranen fram och var sådär briljant som nästan bara han kan vara i denna typ av avgörande matcher. Brodeur stoppade 43 av 45 skott och om Henrique sprudlade av glädje efter triumfen var Brodeur mer samlad.
– Ingen ledning har varit säker i den här matchserien så jag var glad när vi lyckades ta det till övertid, säger Brodeur.
– Att få vinna en slutspelsserie betyder mycket. Det känns väldigt bra. Det får dock bara göra det en dag för sedan måste vi se framåt mot Philadelphia.

Att än tuffare motstånd sannolikt väntar New Jersey i form av just Philadelphia i den andra slutspelsrundan är också något man är beredda på. Lagen har redan ställts mot varandra vid sex tillfällen i grundserien och då vann man tre möten vardera. Det mesta talar således för att det blir tätt och tufft även nu.
– Vi vet att vi har en riktigt tuff motståndare som väntar oss i Philadelphia, säger Zach Parise.

Medan New Jersey tar ny tag och går in i andra slutspelsrundan på söndag så får Floridas spelare ta sommarlov. Bland dem finns Mikael Samuelsson, som varit relativt framträdande för Panthers i slutspelet. Veteranen stod för ytterligare en assist i natt och stannade till sist på fem assist på de sju matcherna. Nu finns han också tillgänglig för VM och frågan är om det är aktuellt för honom att ställa upp med tanke på hans historia med landslagsledningen sedan tidigare?

Text: Ola Winther