• Publicerat 28 april, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Fjärde raka förlusten för Tre Kronor

Tre sent insläppta mål i den tredje perioden blev nådastöten. Tre Kronor förlorade mot Ryssland i Kajotbet Hockey Games och kan nu varken vinna turneringen i Tjeckien eller Euro Hockey Tour.
– Vi tänker inte till alla gånger, säger Pär Mårts efter 2-4-förlusten.

Öppningsmatchen mot Tjeckien i Kajotbet Hockey Games kom att präglas av individuella misstag och defensivt slarv. Det var ett tema som återkom på ett mer subtilt sätt i lördagens möte med Ryssland i Brno.

Tre Kronor höll spelmässigt jämna steg med ryssarna i mer än halva matchen, men ett par mardrömsminuter sent i den andra perioden kom att välta allt över ända. På drygt tre och en halv minut förvandlades ställningen från 0-0 till 3-0 efter att Jevgenij Kuznetsov, Nikolaj Kuljomin och Nikolaj Zjerdev blivit målskyttar på Viktor Fasth.

”Blir en kollaps”
Kuznetsov inledde målskyttet i spel fem mot tre. Därefter vann Kuljomin, till vardags i Toronto Maple Leafs, en duell med Mattias Karlsson på vänsterkanten och lyckades pricka Fasths bortre kryss med ett perfekt avslut. Zjerdev fick god hjälp av Joel Lundqvist när han rundade kassen och fick se sitt skott försök styras i mål av Frölundacentern.
– Det blir lite av en kollaps där, säger den svenska lagkaptenen Staffan Kronwall till SVT.
– Vi har övertaget efter att ha tagit över matchen, men tar klumpiga utvisningar som hjälper dem på traven.

Niklas Olausson satte en sen reducering som skapade visst hopp inför tredje perioden. Men väl där dröjde det alltför länge innan Mattias Karlssons 2-3-mål kom. När det dessutom följdes av ännu ett mål från Nikolaj Zjerdevs klubba var det ridå.

Ungdomarna får beröm
Förlusten innebär att Sveriges chanser att vinna turneringen är borta. Dessutom kan Pär Mårts landslag inte längre ta hem totalsegern i Euro Hockey Tour. Vad som gör läget ännu mer prekärt är att förlusten var Tre Kronors fjärde i följd om man räknar in förra veckans klena insatser mot Schweiz i Örebro och Nyköping.
– Hade jag vetat vad som var fel hade jag givetvis förändrat det, säger förbundskapten Mårts.
– Vi är inte tillräckligt heta framåt samtidigt som de får några alldeles för enkla mål. Det är sådana små grejer som gör att vi åker på en snoksmäll.

För många av spelarna i Tre Kronor återstår nu bara en chans att imponera på landslagsledningen inför VM. Morgondagens möte med Finland blir därför extra viktigt. Av de få som imponerande under lördagen var det i första hand spelare från det yngre gardet.
Jonas Brodin var nog vår bästa back och Calle Järnkrok och Johan Larsson visar att de är bra på den här nivån, berömmer Pär Mårts.

Text: Uffe Bodin