• Publicerat 28 april, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Svensk delegation till New York

Sveriges avtal med NHL är på väg att löpa ut. Nu har en svensk delegation med Hockeyligans vd Jörgen Lindgren och Färjestads klubbdirektör Håkan Loob och Linköpings dito Mike Helber begett sig till New York för att träffa representanter ur NHL-ledningen, uppger Värmlands Folkblad.

Trion åker dit för att försöka förlänga avtalet svensk hockeys NHL-avtal med ytterligare ett år.
– Eftersom inte ens NHL och spelarfacket (NHLPA) har något avtal för nästa säsong är det inte troligt att vi kommer kunna förhandla fram ett nytt. Men om man i alla fall kan förlänga det nuvarande får vi ett år på oss att förhandla fram ett nytt – och då riskerar vi inte att stå utan avtal i sommar, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist till VF.

Det finns punkter i det nuvarande NHL-avtalet som företrädare för svensk ishockey vill ändra på. Det handlar inte minst om den kontroversiella tvåårsregeln, som innebär att NHL-klubbarna har två år på sig efter draften att kontraktera europeiska spelare. Det gör att många svenska talanger försvinner till Nordamerika i ett tidigt skede.

Thomas Rundqvist hoppas att man kan få till en ändring som ger klubbarna fyra år på sig att skriva kontrakt med spelarna. Samma regel som existerar för collegespelare.
– Det är lite konstigt att de har fyra år på sig med nordamerikaner men två år med svenskar. Det får till följd att de plockar över många för tidigt, bara för att inte tappa rättigheterna. Med fyra år skulle det finnas en annan acceptans för att låta killarna stanna hemma ett år extra, menar Rundqvist.

En annan het fråga är ersättningen för spelare. I dag ligger schablonsumman på 225 000 dollar, motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor, per spelare. Svenska klubbar hoppas på en höjning där. På sikt vill man även att sista datumet för spelarövergångar ska ses över.

Text: Uffe Bodin