• Publicerat 28 april, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Tillbaka som vinnare mellan stolparna

Jacob Markström underströk sin betydelse för San Antonio Rampage i nattens femte och avgörande möte med Chicago Wolves i AHL-slutspelet Calder Cup. Efter att Rampage tappat sin 2-0-ledning i matcher till 2-2 under den svenske målvaktens tid med Florida Panthers, dit han kallades upp tidigare i veckan, vann man i natt den femte matchen med 3-2 efter att Markström stoppat 37 av 39 skott.

San Antonio ledde med 2-0 inför tredje perioden. Väl där gjorde Chicago en stark comeback och lyckades komma ikapp när Darren Haydar kvitterade 1.08 före slutsignalen. Förlängningen som följde avgjordes först 5.28 in i den andra perioden när den ryska backen Roman Derljuk satte 3-2-målet bakom Eddie Läck i Chicagos mål. Derljuk som blott gjorde två mål på 69 matcher under grundserien.

Roman Derljuk utsågs till matchens första stjärna för sitt övertidsmål. De övriga utmärkelserna gick till lagens svenska målvakter. Markström utsågs till andra stjärnan medan Eddie Läck fick den tredje för sin 34 räddningar. 24-åringen avslutade slutspelet med en räddningsprocent på 91,7 och ser ut att ha en bra chans att lägga beslag på andraspaden i Vancouver Canucks nästa säsong, förutsatt att klubben lyckas trejda Roberto Luongo och hans mastodontkontrakt.

För Jacob Markström och San Antonio väntar nu en tuff uppgift i andra slutspelsrundan. Där ställs man mot Oklahoma City Barons, med Magnus Pääjärvi och Anton Lander i laget. Oklahoma var poängbäst i hela den västra konferensen under AHL:s grundserie.

*****

En annan svensk som är vidare i slutspelet är Carl Klingberg. I natt bröt 21-åringen en 20 matcher lång måltorka när han satte 1-2-reduceringen för St. John’s Icecaps i den fjärde konferenskvartsfinalen mot Syracuse Crunch.

St. John’s vände underläget och vann med 4-3 efter att backen Derek Meech blivit övertidshjälte för Newfoundland-laget.

Klingberg hade gjort sitt senaste AHL-mål den 6 mars och lämnade isen mållös i de 17 avslutande grundseriematcherna samt de tre första slutspelsmatcherna innan han fick nätkänning igen i natt.

St. John’s möter vinnaren i nattens möte mellan Hershey Bears och Wilkes-Barre/Scranton Penguins i den andra rundan.

Text: Uffe Bodin