• Publicerat 29 april, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Quick dominerade mot St. Louis

Han låg bakom förstaseedade Vancouver Canucks sorti ur slutspelet. I natt påbörjade Jonathan Quick ett potentiellt liknande avsked av andraseedade St. Louis Blues. Amerikanen storspelade när Los Angeles Kings tog han om den första konferenssemifinalen.
– Vi får njuta av det här i fem minuter och sedan fokusera på måndagens match, säger Quick efter nattens 3-1-vinst.

Tidigare i veckan nominerades Jonathan Quick till Vezina Trophy, priset som går till ligans bästa målvakt, för sina insatser under grundserien. I slutspelet har 26-åringen visat att det absoluta genombrottet är på allvar.

Han var den stora stjärnan för Los Angeles Kings i den första rundans snabba överkörning av Vancouver Canucks. I natt fortsatte han på inslaget spår när St. Louis Blues avfärdades i den första matchen i den ovissa konferenssemifinalen.

Quick släppte visserligen in ett tidigt mål när David Backes styrde in ett backskott från Alex Pietrangelo i de första perioden, men höll tätt resten av matchen och stannade på 28 räddningar.
– Vi lyckades vädra stormen litegrann. De fick ett tidigt mål, men vi fick en snabb kvittering i slutet av första och fortsatte att spela bra under de två sista perioderna, säger Quick till nhl.com.
– Vilken tid på året du än spelar borta förväntar du dig att motståndarlaget kommer att sätta hård press. Det här laget är inte annorlunda. De är ett av de bästa lagen i ligan på hemmais av en anledning och de första tio minuterna satte de oss verkligen på hälarna.

Otippad matchvinnare
Jonathan Quick tvingades vara bra tidigt, men fick bra assistans av sina utespelare. Dustin Penner svarade för en smörpass till den ryske rookiebacken Slava Vojnovs 1-1-kvittering. I den andra perioden var det sedan en annan back som klev fram och gjorde skillnad.

Matt Greene har gjort sig en NHL-karriär på att vara en defensiv kugge som täcker skott, är tuff runt den egna kassen och spelar sarg ut. I natt iklädde han sig emellertid rollen som matchvinnare genom att sätta 2-1-målet sent i den andra perioden. Målet kom i numerärt underläge sedan lagkaptenen Dustin Brown gett sig ut på en offensiv soloräd. Blues målvakt Brian Elliott räddade Browns avslut, men släppte en retur som blev liggande framför målet. Den lyfte Greene in i mål.
– Det är definitivt skönt att få vara med bidra litegrann. Men vi har fortfarande en hel del arbete att göra, säger Greene till AP.

Dustin Penner avslutade målskyttet genom att valla in 3-1 i tom kasse. Los Angeles har därmed skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför fortsättningen av serien. Men i likhet med Matt Greene väljer Jonathan Quicks att ligga lågt.
– Vi får njuta av det här i fem minuter och sedan fokusera på måndagens match, säger målvaktshjälten.

Text: Uffe Bodin