Ratad i Luleå – klar för mästarna

Efter en tung säsong i Luleå ska Johan Harju går han vidare i elitseriekarriären. På tisdagskvällen blev han klar för mästarlaget Brynäs.
– Brynäs är ett bra lag som har visat i år att de spelar en rolig och bra hockey. De är ett spelande lag, som försöker vara kreativa i sitt spel, säger Johan Harju.

Efter ett år i Dynamo Moskva och ett i Tampa Bays organisation kom Johan Harju hem till Luleå igen och skulle ta vid där han avslutade senast, var det tänkt.

Då gav det 27 mål och totalt 49 poäng. Comebacken blev aldrig vad han eller någon annan hade förväntat sig. Han kom aldrig riktigt till sin rätt i Jonas Rönnqvists spelsystem och sköt ”bara” 15 mål och tio assist på 53 matcher och tilldelades inte heller något nytt kontrakt.

Idag blev han klar för svenska mästarna Brynäs på ett tvåårskontrakt.

– Brynäs är ett bra lag som har visat i år att de spelar en rolig och bra hockey. De är ett spelande lag, som försöker vara kreativa i sitt spel. Det är det jag vill komma tillbaka till, mitt kreativa spel och att hitta glädjen i hockey. Det blir också en härlig utmaning att försöka försvara guldet nästa säsong, säger Johan Harju i ett pressmeddelande.

25-åringen har två säsonger med 20+ mål i Elitserien bakom sig sedan tidigare och är en erkänt vass målskytt. Något Brynäs hoppas kunna få ta del av och som blir viktigt för klubben som tappar sin klart bästa målskytt från den gångna säsongen i Jakob Silfverberg och dennes 24 mål i ligaspelet.

– Det är en kille som har bevisat att han är en bra hockeyspelare och en bra målskytt. Helt klart är att Johan kommer hit för att fylla ut en del av de luckor som uppstår när vi tappar spelare till NHL, säger sportchefen Micke Sundlöv.

Ifjol valde Mats Lavander, Johan Harjus tidigare kedjepolare, att göra samma flytt som Harju gör just nu. Även det till stor del på att han inte passade in i Jonas Rönnqvists spelidé.

Text: Robert Pettersson