HockeyAllsvenskan

Lagbyggen, licens och bröder

ANNONS

Borås öser på och värvar och förlänger med spelare till en kommande allsvensk trupp. För det är ju det man har förutsatt sig även om beslutet om elitlicensen låter dröja på sig.

Jag förutsätter att alla som kritar på har utklausuler ifall det skulle bli tal om en degradering till ettan och kan samtidigt konstatera att det är en klubb som knappast är på grön kvist med välfylld kassakista som värvar.

Det vore ju synd att säga att det osar klass om lagbygget. Jag vill inte förringa några spelare, det finns intressanta namn bland de ansamlade lirarna, men det rör sig om ungt och orutinerat samt division ett-folk. Spelare som var för sig kan vara väldigt bra, men som det ska väldigt mycket till om man ska få ihop till ett slagkraftigt allsvenskt lag över en hel serie.

Men det är ändå rätt, men vet att man inte har mycket till börs att röra sig med och agerar därefter. Gott så. Dessutom kan man ju rent potentiellt stå där med ett klart slagkraftigt division ett-lag om man degraderas till 1E och spelarna stannar.

För det är ju inte helt givet det där med elitlicensen.

Gör nämnden det bara lätt för sig och stirrar på siffrorna i bokslutet utan att göra någon som helst konsekvensanalys, ja då kan Borås komma undan med licensen en gång till. Ser man till ett större sammanhang än bara några siffror som inte är röda på ett papper, ja då blir bilden betydligt mer komplex.

Då måste nämnden ta hänsyn till att BH hade väldigt stora skulder inför säsong och snudd på torskade licensen redan då. Att man i det läget höftade ihop en handlingsplan som man fick godkänd bara för att en bit in på säsongen inse att ekonomin var fullständigt körd i botten och begära sig själva i rekonstruktion. En process som sedan fortgick resten av säsongen och som med hjälp av borttvingade skulder och desperat tiggeri landade de (eventuella) positiva siffrorna i bokslutet. Lägg därtill en framtid som mycket väl kan bjuda på liknande debacle omgående och utgången borde vara ganska given.

Det senare är naturligtvis det som borde vara det riktiga, men eftersom man tidigare visat att man inte är särskilt intresserade av att ha ett helhetstänk eller tillämpa sitt eget reglemente kan licensen mycket väl seglas i hamn.

* * *

Nu när Skövde styrt sitt skepp i hamn, klarat ut konkurshotet och i samma veva säkrat spel i ettan är det dags att börja bygga lag på en annan sida Västergötland.

Det kommer bli lagbygge på ett nytt sätt då man redan deklarerat att man kommer banta rejält i spelarbudgeten för att leva i en sundare ekonomisk kostym än tidigare och jag tror det kan bli minst lika bra.

Ser man till Skövdes värvarfacit ända sedan de ramlade ur allsvenskan för ett bra gäng år sedan vore det ju synd att säga att man, med några få lysande undantag, haft särskilt god utdelning på sina värvningar. Speciellt då på forwardssidan.

Att värva halvmediokra division ett-spelare med någon eller några skarpa poängsäsonger på cvet har inte varit någon framgångsmelodi. Det har inte tagit Skövde förbi Allettan en enda gång sedan den spelformen instiftades…

Martin Brännvall, Victor Edström, Marcus Lundberg, Per Gustafsson, Mikael Englund, Sebastian Fors, Victor Enmalm, David Jonsson, Mike Wirll, Robin Larsson, Emil Mårtensson, Anders Skoog…

Listan på på värvningar som lovat mer än de levererat är lång.

Men nu, med en snävare budget och mindre pengar att röra sig med finns inte längre utrymme för en massa sådana här skott från höften som i slutändan inte alls levererar. Jag tror det kan vara bra.

In med betydligt fler unga hungriga juniorer lutade mot trotjänare som blir klubben trogen och så en eller annan spets på det. Då kan Skövde med små medel faktiskt fortsätta att vara en skaplig utmanare i E-serien.

* * *

Shay och Logan Stephenson presenterades alltså av nyallsvenskarna KHK nu på morgonen. Kan inte påstå att jag har någon större koll på dessa herrar. De flesta kommer säkert stirra statistik och ropa wooohooo Shay är den fränaste värvningen, men jag tror nästan det blir tvärtom.

Kanadensisk muskelkraft och tuff attityd kan aldrig vara fel och om det visar sig att herrarna är så bra som man vill göra gällande kan Logan Stephenson i sin backposition och med flertalet stadiga AHL-säsonger på meritlistan bli den som tillför mest. En solid defensiv kommer blekingarna må bra av nu när det är allsvenskan som gäller.

Med tanke på att ingen av gossarna är dubbelpassare innebär det också svart på vitt att kvalhjälten Bates Battaglia är klar i föreningen.

Text: Mikael Mjörnberg

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL