• Publicerat 11 maj, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Erik Karlsson om sin annorlunda träning

Bland världens hockeytalanger är jakten på nya kilon ständigt aktuell. Erik Karlsson valde en annan väg. I samråd med sin fystränare Peter Fröberg slutade han att jaga beachmuskler – och blev bättre än någonsin.
– Det spelar ingen roll hur mycket jag tränar eller äter, jag kommer inte att bli så mycket större. Det är bara att inse det, säger Tre Kronors stjärnback till hockeysverige.se.

STOCKHOLM Hockeysverige.se publicerade tidigare under våren en intervju med den tidigare friidrottstränaren Peter Fröberg. Han kom i kontakt med Erik Karlsson via Frölundaforwarden Fredrik Pettersson förra våren och inledde ett samarbete som gav Ottawas stjärnback ett lyft inför den här säsongen.

Fröbergs träningsupplägg för Erik Karlsson var inte av det konventionella slaget. Medan de flesta unga hockeyspelare blir tillsagda att de måste bli biffigare och lägga på sig extra kilon lade Fröberg ingen vikt vid vad vågen sa när Karlsson klev upp på den. I stället handlade träningen om att ge den unge backen de bästa förutsättningarna att utveckla honom som spelare.

”Har en stor del i att det gått så bra”
Resultatet har inte låtit vänta på sig. När hockeysverige.se träffar Erik Karlsson är han inte sen att berömma Peter Fröberg för de framsteg som han har gjort med hjälp av den dynamiska träningen.
– Det har betytt oerhört mycket. Ända sedan jag började jobba med honom har vi kommit på en bra plan kring hur vi ska kunna utveckla min kropp och mitt spel, säger Erik Karlsson.
– Jag är ingen stor människa. Det spelar ingen roll hur mycket jag tränar eller äter, jag kommer inte att bli så mycket större, det är bara att inse det. Jag tror att Peter har bra förståelse för allting och jag litar fullt ut på hans upplägg och han har en stor del i att det har gått så bra.

När vi intervjuade Peter sa han att du inte hade gått upp ett enda gram på hela förra sommaren. Har det varit svårt att vänja sig av vid föreställningen om att man måste lägga på sig en massa kilon för att kunna spela i NHL?
– Det är lätt att säga att man ska gå upp i vikt hit och dit, men jag har väldigt svårt för det – det är så jag är byggd och det är bara att acceptera det.
– Man behöver inte vara stor och stark i allt man gör. Min kropp känns bra och för de storleken jag har känner jag mig väldigt stark och att jag har bra balans. Man behöver inte ligga och köra bänkpress varje dag.

Hur har ni tränat?
– Vi kör en hel del friidrottsträning, en del gymnastik. Sedan kör vi även den vanliga biten med benböj, fri stång och allt det där. Men framför allt jobbar vi mycket med olika situationer som kan uppstå ute på isen där kroppen kanske inte är van att vara, sådant som kräver mer dynamisk träning. Det är ju inte speciellt många situationer när du är på isen och står still på två ben.

”Känns lite overkligt”
Erik Karlsson ser den förbättrade fysiken som en av flera anledningar till att årets säsong blev så pass lyckad. Hans 78 poäng (19+59) har bara överträffats av Nicklas Lidström av de svenska backar som har testat lyckan i NHL. Med tanke på att Karlsson inte ens har fyllt 22 år får det ses som en mycket lovande start på karriären.
– Det känns lite overkligt, säger han med ett snett leende under den keps som är så långt neddragen i pannan att man måste huka sig framåt för att se ögonen.
– Det är bara att hoppas att jag kan göra det igen, att det inte bara var en engångsföreteelse. Jag hade ett bra år, det ska jag inte neka till. Jag hade bra stäm med det mesta. Givetvis hade det ganska mycket att göra med dem jag spelar med eftersom det mestadels är assist…

… men du gjorde ju flest mål av alla backar i NHL.
– Ja, i och för sig, men du behöver det där lilla flytet att det studsar rätt ibland. Sedan är det givetvis roligt att det går bra.
– Men det mesta handlar om att laget går bra. Att sedan vissa individer i laget går bra behöver inte betyda att de andra inte bidrar. Vi har haft många i laget som hade bra säsonger. Utan deras stöd hade jag säkert inte haft hälften av de poäng jag har gjort.

Du har nominerats till Norris Trophy som ligans bästa back tillsammans med Shea Weber och Zdeno Chára. Hur känns det att få ett sådant omnämnande?
– Det är väldigt roligt. Det betyder ju att folk uppskattar dig, att de tycker om vad man gör och att man har spelat bra. Sedan att de händer i år är ingenting jag hade räknat med, men sedan kommer den svåra uppgiften att göra det igen.

Hur ser du på dina chanser att vinna?
– Äh, jag vet inte hur det fungerar. Chára och Weber har ju varit där i flera år. Jag har ingen aning om hur det röstas. Det är bara skoj att få vara med.
– Det blir roligt att åka till Las Vegas i alla fall. Det är första gången och nu är jag 21 också och då känns det lite bättre. Det hade varit lite jobbigt annars.

Ditt genombrott kom ju lägligt så till vida att ditt kontrakt går ut nu i sommar. Hur ser du på den förhandling som ska till att starta?
– Jag har full tillit till mina agenter och till Ottawa. Alla vet att jag vill vara kvar och att de vill ha kavr mig. Jag tror att en sådan sak löser sig själv.
– Hur lång tid det tar spelar inte mig någon roll. De löser det i sin takt och jag tänker inte sätta någon press på dem att det måste vara klart vid en viss tidpunkt. När de är redo att börja kör vi i gång. Jag tror inte att det ska vara något problem.

Vad är du värd då?
– Det är upp till andra att avgöra. Som NHL ser ut nu är det ju ett lönetak och man får anpassa sig efter det. Jag tänker inte kräva mer än någon annan.

Text: Uffe Bodin