• Publicerat 20 maj, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”Har tillägnat säsongen åt honom”

Förlust mot Ryssland i finalen, men ändå ett vackert slut på en säsong som startade i sorg. Efter att ha tagit VM-silver hyllade slovakerna den i Jaroslavl-tragedin avlidne ikonen Pavel Demitra.
– Utan honom hade jag antagligen inte varit där jag är just nu, säger Tomas Kopecky till hockeysverige.se iklädd en Demitra-tröja.

HELSINGFORS Slovakiens askungesaga fick inget lyckligt slut. Uppstickaren tog sig emot alla odds ända till final, men inte ens Zdeno Cháras ledningsmål ge laget nog med råg i ryggen för att hålla de starka ryssarna på avstånd.

Det blev förlust med 2-6 sedan de ryska stjärnorna, med Pavel Datsiuk, Aleksandr Ovetjkin och Aleksandr Siomin i spetsen, spelat ut hela sitt register.
– Hade någon sagt åt mig innan turneringen att vi skulle ta silver hade jag greppat det med alla tio fingrar, säger forwarden TTomas Kopecky.
– Just nu, när man har varit här och sett att man har haft en chans så är det blandade känslor. Jag vill hellre ha guldet, men man måste berömma dem. De var bättre och spelade ut oss.

Hyllade Demitra
Chára, som utsågs till turneringens bästa back, var inne på samma spår.
– Det var en besvikelse att förlora matchen, men inte en besvikelse hur vi avslutade turneringen, säger backstjärnan.
– Det är en ära att vara i topp tre och spela i finalen. Jag sa åt killarna att njuta av ögonblicket. Man vet aldrig när man får chansen igen. En karriär är väldigt kort och när man väl får chansen ska man njuta av den.

Slovakerna använde medaljceremonin till att hylla minnet av landsmannen Pavol Demitra, som omkom i den tragiska flygolyckan i Jaroslavl i september förra året. Zdeno Chára och Tomas Kopecky satte båda på sig varsin Demitra-tröja och Chára lyfte ena pekfingret mot taket i en gest till sin avlidne vän.
– Han var en av mina bästa vänner och det var en otroligt tragisk händelse när han och hela laget i Jaroslavl gick bort. Jag har tillägnat hela säsongen åt honom, säger Kopecky.
– Vi pratade om det efter kvartsfinalen. Jag och ”Z” bestämde att om vi tar någon slags medalj så skulle vi göra något speciellt för honom. Han har betytt väldigt mycket för mig och hjälpte mig mycket i min karriär. Utan honom hade jag antagligen inte varit där jag är i dag. Det här är mitt sätt att tacka honom.

Text: Uffe Bodin