Skrev på för ett år

På måndagskvällen bekräftade Anaheim Ducks officiellt att man sajnat svenske VM-ettan Viktor Fasth. Kontraktet löper över ett år.
– Ducks har visat ett riktigt stort intresse. Jag fick känslan av att dom verkligen ville ge mig den här chansen och att dom tror på mig, säger Viktor Fasth.

Viktor Fasth har varit klar för Anaheim Ducks en längre tid och AIK har redan värvat ersättare till honom.

Men det var först på måndagskvällen som Anaheim valde att officiellt gå ut med att man sajnat den svenske VM-ettan på ett ettårskontrakt. Kontraktet är ger svensken en miljon dollar.

– Ducks har visat ett riktigt stort intresse. Jag fick känslan av att dom verkligen ville ge mig den här chansen och att dom tror på mig, säger Viktor Fasth till Anaheims hemsida.

Fasth fick sitt stora genombrott när han flyttade från Växjö till AIK inför förra säsongen och tog en VM-plats redan första året som elitseriespelare. Han storspelade framförallt i slutspelet när AIK slog ut HV71 i fyra raka i kvartsfinalen.

Den gångna säsongen var statistiskt starkare än den första i ligaspelet där han hade 93,4 i räddningsprocent och släppte 2,04 mål per match jämfört med 92,5 procent och 2,26 mål per match under rookiesäsongen.

29-åringen har utsetts till Elitseriens bästa målvakt under båda sina elitseriesäsonger.

– Det var tufft val för mig ifjol, men vi valde att stanna hemma i Sverige. I år kändes det bra och svårt att tacka nej. Att tacka nej var aldrig ett alternativ, säger Fasth.

Text: Robert Pettersson