• Publicerat 23 maj, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Brynäs är nummer ett för Dansk

Med Niklas Svedberg på väg till NHL blir det en lucka på Brynäs målvaktssida. Det är en lucka som junioren Oscar Dansk gärna fyller.
– Jag väntar på Brynäs och vad de ska säga, säger juniormålvakten till hockeysverige.se.

SM-guldet ser ut att betala sig för Brynäs målvakt Niklas Svedberg. Enligt Expressen är 22-åringen klar för Boston Bruins, något som i så fall skulle lämna ett stort tomrum i Gävlelagets målgård.

Brynäs har veteranen Johan Holmqvist under kontrakt i ytterligare en säsong, men till Gefle Dagblad säger klubbens sportchef Michael Sundlöv att det är oklart huruvida man väljer att värva in en ersättare till Svedberg eller om man plockar upp en junior.
– Vi vet inte exakt hur det blir ännu, men vi har ju en potentiell kille i Oscar Dansk. Han är rankad tvåa i Europa i sin åldersgrupp inför draften så det är helt klart en lovande målvakt. Oscar är ett bra alternativ.

Oscar Dansk själv säger till hockeysverige.se att Brynäs är hans förstaval, men vågar inte ta ut något i förskott.
– Nu verkar det ju som om Niklas sticker och då öppnas det ju upp en plats i A-laget. Men sedan får vi se hur de har tänkt, om det är jag som får den eller om de plockar in någon annan, säger Dansk.
– Men det är en diskussion vi får ta när det blir klart vad som händer med Niklas.

Brynäs skrev A-lagskontrakt med Elias Lindholm i dag, har du diskuterat något liknande med Brynäs än?
– Nja, vi träffas ju varje dag i Läkerolen och så där, men det har inte varit några konkreta diskussioner än.

Åker till Toronto i helgen
Oscar Dansk tillbringade tre säsonger i Nordamerika på det anrika hockeyprogrammet vid Shattuck St. Mary’s i Faribault, Minnesota, där spelare som Sidney Crosby, Jonathan Toews och Zach Parise har fostrats. Att han är van vid spelet och livsstilen på andra sidan Atlanten skulle underlätta vid spel i någon av de kanadensiska juniorligorna.
– Jo, jag gillade att spela därborta och vet ju hur det fungerar. Samtidigt är det bara ett alternativ i mängden. Nu väntar jag på Brynäs och vad de ska säga.

Till helgen beger sig Oscar Dansk till Toronto för att medverka på NHL Scouting Combine där de hetaste draftaktuella spelarna finns på plats för att testas fysiskt och psykiskt. Totalt åtta svenskar finns på plats.
– Jag har gjort fystesterna en gång och ska göra dem en gång till innan jag åker för att testa hur det känns, berättar han.

Hur förbereder man sig för intervjuerna med NHL-klubbarnas general managers?
– Inte på något speciellt sätt. En del tar hjälp av medietränare, men jag känner mig ganska komfortabel i sådana här situationer. Det är bara att vara sig själv. Man är ju där för att de vill lära känna dem.

NHL-draften genomförs sedan i Pittsburgh den 22-23 juni. Oscar Dansk spås gå sent i första rundan eller tidigt i den andra. Han säger att det finns en del prestige i att gå i den första.
– Litegrann. Det skulle vara en rolig grej, då får man gå upp till scenen och allt det där.

Text: Uffe Bodin