• Publicerat 11 juni, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Det är mindre än två veckor kvar till NHL-draften i Pittsburgh. Eftersom jag och Peter Sibner kommer att representera hockeysverige.se där är det hög tid att börja fundera över vem som hamnar var och vilka konsekvenser det får.

För tredje året i följd är det Edmonton Oilers som har förstavalet. Och så länge Oilers håller fast vid sitt förstaval får man förmoda att de kommer att drafta ryssen Nail Jakupov av den enkla anledningen att han är den klart bästa tillgängliga spelaren. Om så blir fallet får Oilers in ytterligare en offensivt skicklig ytterforward i ett stall som redan innefattar spelare som Taylor Hall, Jordan Eberle och Ales Hemsky. Det är tre forwards som är givna i någon av de två toppkedjorna. Eftersom Jakupov förefaller vara redo för att ta steget till NHL utgår jag från att han kommer att debutera redan till hösten. Det ger i så fall Oilers ytterligare en forward som bör ta plats i någon av lagets toppkedjor.

I en perfekt värld skulle Magnus Pääjärvi också spela i någon av Oilers två främsta kedjor. Enkel matematik visar emellertid att det sannolikt inte kommer att ske om klubben faktiskt draftar Jakupov. Eftersom Pääjärvi hade en så pass tung säsong i Edmonton, där han bara gjorde två mål på 41 matcher, har han halkat nedåt i hierarkin och kommer att ha både ett och annat att bevisa när han kommer till träningslägret i höst.

Personligen ser jag Pääjärvi som en offensiv spelare som måste vara en topp sex-forward för att komma till sin rätt. Av allt att döma kommer han att få svårt att spela de minuterna han behöver för att utvecklas i Edmonton. Det bästa vore därför om Oilers trejdar honom redan i sommar. Det kan låta drastiskt, men på sikt är det antagligen den bästa lösningen för alla parter.

Situationen påminner på sätt och vis om den som Markus Näslund en gång upplevde när han kom till Pittsburgh Penguins som en hyllad talang efter att i likhet med Pääjärvi valts tidigt i draften. Penguins hade vid tidpunkten ett överflöd av talangfulla forwards med Jaromir Jagr i spetsen, vilket gjorde att Näslund aldrig riktigt kom till sin rätt i klubben. Det var först efter trejden till Vancouver Canucks som det började röra på sig för den nu kultförklarade forwarden.

Magnus Pääjärvi kanske inte blir någon ny Markus Näslund, men jag tror fortfarande att han har potential att göra minst 30 mål i NHL. De målen kommer han emellertid inte att göra i Edmontons tröja om de draftar Nail Jakupov den 22 juni.

Text: Uffe Bodin