• Publicerat 15 juni, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Får chansen i Tampa Bay

Anders Lindbäck ville bli borttrejdad från Nashville Predators för att få mer speltid. På fredagen uppfyllde klubben hans önskan. Nu får den tidigare Brynäs- och Timråmålvakten chansen att bli förstekeeper – i Tampa Bay Lightning.

Det var i en intervju med Gävle Nyhetsbyrå som Anders Lindbäck redogjorde sin förhoppning. Efter att bara ha spelat 16 matcher för Nashville Predators den gångna säsongen ville han bort.
– Mitt mål är att komma till en klubb där jag får chansen att bli förstemålvakt, så är det och det vet Nashville om också, berättade han för tidningen tidigare i månaden.

På fredagen gick hans önskan i uppfyllelse. Nashville skickade den 24-årige svensken till Tampa Bay Lightning tillsammans med forwarden Kyle Wilson och ett sjundeval i nästa veckas draft. I utbyte får man två draftval i andra rundan (nummer 37 och 50), ett tredjeval i draften 2013 samt rättigheterna till målvakten Sébastien Caron.

Lindbäck lämnade Timrå för spel i NHL för två år sedan. Under sin första säsong med Nashville Predators fick han spela 22 matcher tack vare några skador på självklare förstakeepern Pekka Rinne. Den gångna säsongen höll Rinne sig förhållandevis frisk, något som ledde till färre starter för svensken.

Bra förutsättningar att bli förstakeeper
När Nashville sedan skrev ett lukrativt långtidskontrakt med Rinne insåg han att det troligtvis inte skulle få speciellt mycket speltid i Nashville. Det kommer han med stor sannolikhet att få i Tampa Bay.

Lightning hade under den gångna säsongen stora problem på målvaktssidan där varken veteranen Dwayne Roloson eller Mathieu Garon höll måttet. Inte heller Dustin Tokarski eller Jaroslav Janus, som hjälpte Tampas farmarlag Norfolk Admirals till AHL-titeln Calder Cup förra veckan, anses redo för NHL-spel, något som talar för Lindbäck kommande säsong. Han får även konkurrens av den tidigare Södertäljemålvakten Riku Helenius som skev på för Lightning efter en lyckosam säsong med finska Jyp, som vann FM-guld.

Kyle Wilson, 27, spelade bara fem matcher för Nashville förra säsongen. I AHL svarade han för 21 mål och 50 poäng på 68 matcher.

Sebastien Caron, 32 år senare i månaden, anslöt till Tampa Bay Lightning efter spel i tyska Iserlohn Roosters förra säsongen. Han spelade tre NHL-matcher utan större lycka. Han har kontrakt med Iserlohn de kommande två säsongerna.

Text: Uffe Bodin