Hockeysverige ger dig det du behöver

Hockeysverige.se bjuder på en supergajd runt svenskarna som redan är klara för spel i KHL till hösten. 18 spelare i 14 klubbar i sex länder.

Hockeysverige.se kan bjuda er på supergajden för alla KHL-intresserade. I bildspelet ovanför kan du klicka dig igenom vilka svenskar som just nu är klara för spel i KHL för säsongen 12/13. Nedan finns en presentation av de 14 klubbar som har svenska inslag.

ATLANT
Blev Atlant lagom till KHL-starten 2008. Var tidigare Chimik Voskresensk innan högstaligerättigheterna till klubben flyttades från Voskresensk till Moskvaförorten Mystisjtji 2006 och hette Chimik Mytisjtji under två säsonger.
Gick till final i Gagarin Cup 2011 och föll mot Ufa. Stabilt lag under de fyra KHL-säsongerna där man varit totalnia som sämst i ligaspelet.
Magnus Johansson var första svensk i klubben 2008 och den enda svensken där innan Bengt-Åke Gustafsson och Janne Karlsson tog över som tränare ifjol. Då dök fyra svenska spelare upp i klubben under säsongen.

BARYS ASTANA
Kazakisk klubb. Ung klubb bildad 1999. Spelade i kazakiska ligan inledningsvis men alternerade med spel i ryska seriesystemet från 2004 och var uppe i andraligan när man skickades in i KHL 2008. Kazakiska mästare både 2008 och 2009.
Har tagit sig till slutspel samtliga fyra åren i KHL, men alltid åkt ut direkt i åttondelen.
Tionde platsen man noterade i ligan ifjol var klubbens starkaste resultat hittills.
Jonas Junland ensam svensk i klubbens – och landets – hockeyhistoria.

CSKA MOSVKA
Det mest mytomspunna laget i europeisk hockeyhistoria. Armélaget vann 32 mästartitlar mellan 1948 och 1989 och blev Europamästare för klubblag 20 gånger, bland annat tretton gånger i svit mellan 1978-1990.
Har haft det betydligt tyngre efter järnridåns fall och saknar sportsliga storframgångar sedan 1990 och har de två senaste säsongerna bara varit på 19:e respektive 18:e plats i totalställningen i KHL.
Dragan Umicevic blev 2007 den första av totalt fem svenskar att ha spelat för klubben. Han gjorde bara nio matcher.

DINAMO MINSK
Det vitryska inslaget i KHL. Har aldrig varit bättre än på trettonde plats under sina fyra år i KHL, den placeringen nådde man ifjol. Har däremot placerat sig högre för varje år i ligan efter att ha missat slutspel de två första åren.
Jonas Andersson och Josef Boumedienne blev 2009 de första svenska spelarna att representera klubben.

DINAMO RIGA
Existerade redan på den gamla sovjetiska tiden och spelade faktiskt final mot CSKA Moskva om det sovjetiska mästerskapet 1988. Namnet Dinamo Riga gjorde däremot uppehåll mellan 1991 och 2008 och klubben gick under en rad olika namn under de sista åren av spel i den sovjetiska/ryska hockeyn och åren i lettiska ligan. Blev Dinamo igen lagom till KHL-debuten 2008.
Har varit ett stadigt lag runt platserna 10-15 under KHL-eran och varit i slutspel samtliga år. Två gånger (2010 och 2011) passerade man första slutspelsfasen.
Daniel Sperrle blev första svensk i klubbens historia när han lånades in på korttidslån under säsongen 08/09.

DONBASS DONETSK
Blir det första ukrainska laget i KHL. Klubben bildades för bara elva år sedan och blev ukrainska mästare 2011 och flyttade sedan över från ukrainska ligan till Vyssjaja (ligan under KHL) där man var totaltrea och åkte ut i semifinalen säsongen som gick.
Andrée Hult blev då också den första svensken att representera klubben.

DINAMO MOSKVA
Går under namnet Dinamo Moskva, men är egentligen en sammanslagning av MVD och klassiska Dinamo Moskva, som egentligen lades ner sommaren 2010.
Dinamo, den tidigare varianten, var CSKA Moskvas stora antoganist under den sovjetiska eran och tog över när CSKA tappade sitt försprång 1989. Då vann Dinamo ligan fyra år i rad.
Vann även ryska mästerskapet under den senaste lockoutsäsongen.
Johan Lindström och Osmo Soutukorva var de första svenskarna att spela för klubben. Det gjorde man redan 2002.

HC LEV
Lag byggt rakt av för KHL. Flyttas från slovakiska Poprad till tjeckiska Prag efter bara en säsong. Var egentligen menat att vara en tjeckiskt lag från start, men fick 2010 tummen ner av tjeckiska hockeyförbundet och ett år senare startade man upp det i Slovakien istället.
Tre svenskar spelade för klubben under debutåret i Slovakien, Emil Lundberg, Karl Fabricius och Alexander Hellström. Laget gjorde ingen succé och slutade på 21:a plats, långt från slutspel.

SLOVAN BRATISLAVA
Tar klivet från slovakiska ligan in i KHL. Det första laget från ett land som inte tillhörde Sovjetunionen vid järnridåns fall som bryter sig ut från sin egen liga för att kliva in i KHL.
Klassisk förening, bildat redan 1921. Regerande slovakiska mästare. Åtta gånger har man vunnit det slovakiska mästerskapet sedan uppbrottet från Tjeckislovakien 1993.
Henrik Petré var klubbens första svensk när han spelade 20 matcher för klubben 2008 innan han fick lämna, poänglös.

LOKOMOTIV JAROSLAVL
Tillbaka i KHL igen efter ett års uppehåll efter tragedin förra hösten. Klubben spelade final i Gagarin Cup under dess första säsong och föll mot Kazan. Var därefter framme i semifinal de två följande åren.
Blev ryska mästare 1997, 2002 och 2003.
Mika Hannula blev klubbens första svensk 2006 när han kom till klubben från HV71 mitt under säsongen.

SEVERSTAL TJEREPOVETS
Smygarklubb som varit med på högsta nivå under många, många år men som aldrig gjort något större väsen av sig. Missade slutspelet med knapp marginal under de två första KHL-säsongerna och har åkt ut i åttondelsfinal de två senaste säsongerna.
Timmy Pettersson blev klubbens första svensk 2010.

SKA ST. PETERSBURG
Klassisk klubb som gått upp och ner ekonomiskt. Under 00-talets inledande skede var man miserabla och hade knappt publik. Nu tillhör man KHL:s storlag, även om man aldrig lyckas sportsligt och tar sig hela vägen.
Hade över 10 000 i publiksnittsnitt den gångna säsongen och förlorade semifinalen mot Dinamo Moskva.
Är den klubb i ligan som haft flest svenska spelare genom åren, hela tolv stycken. Redan 1997 blev Reine Rauhala och Joakim Musakka historiska när man blev de första svenskarna att spela hockey i den ryska ligan.

TORPEDO NIZJNIJ NOVGOROD
Hette Torpedo Gorkij fram till 1991 och har därefter hoppat en del fram och tillbaka mellan den högsta ryska ligan och andraligan. Spelade i andraligan så nyligt som 2007 och gjorde sin främsta KHL-säsong den senaste säsongen när man kom sjua i totaltabellen och passerade åttondelsfinalen.
Torbjörn Johansson, ex-leksingen, blev klubbens första svensk genom tiderna när han kom till klubben 2003 när man var nykomlingar i högstaligan och åkte ut direkt.

JUGRA CHANTYJ-MANSIJSK
Mest kända för att vara en skidskytteort och bildade sitt hockeylag 2006 och rusade genom seriesystemen i den ryska hockeyn. Man vann tredjeligan 2008 och stod som mästare i andraligan både 2009 och 2010 (under de två första åren av KHL-eran) och tilldelades en plats i KHL till 10/11-säsongen.
Har gått till slutspel båda åren man spelat KHL-hockey.
Tommy Wargh värvades till klubben under första KHL-säsongen och blev den första svensken i laget.

Text: Robert Pettersson