Köptes ut igår – klar för FBK idag

Alexander Salak han inte mycket mer än att köpas ut av Chicago Blackhawks innan han skrev på för en återkomst till Färjestad. Kontraktet löper över två år.
– Vi har jobbat ett tag med detta sen vi fick reda på att han var missnöjd med situationen i Chicago, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

Alexander Salak är tillbaka i Färjestad igen. Bara dagen efter att han köptes ut av Chicago, skrev han på ett tvåårskontrakt med Färjestad.

– Jag har aldrig tidigare spelat i en så bra organiserad förening som Färjestad och har haft ett fantastiskt år som slutade med att vi blev mästare, sade Alexander Salak till Färjestads hemsida efter förra säsongen.

Den 25-årige tjecken vann SM-guld med Färjestad i förfjol och var 92,6-procentig i Elitserien under sin första säsong i ligan. Han släppte bara in 1,97 mål per match och höll nollan sju gånger på 32 matcher.

Nu blir han ett välkommet tillskott efter att klubben tappat Cristopher Nihlstorp till Dallas nyligen.

Salak spelade bara 20 matcher under den gångna säsongen, samtliga för Rockford i AHL där han hade 90,3 i räddningsprocent.

– Vi har jobbat ett tag med detta sen vi fick reda på att han var missnöjd med situationen i Chicago och när Nihlstorp meddelade att han lämnar har vi fördjupat kontakten och är väldigt glada att nu kunna presentera Salak som ny målvakt för de kommande två säsongerna, säger Färjestads Thomas Rundqvist.

När Salak senast kom till Färjestad gjorde han det från farmarlagsspel i Florida. Dessförinnan hade han varit tre säsonger i den finska hockeyn där han seniordebuterade med en säsong – som sista årsjunior – med spel i den finska andraligan och därefter värvades till TPS Åbo där han gjorde två säsonger.

Text: Robert Pettersson