• Publicerat 23 juni, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Tar över rättigheterna från Toronto

Jonas Gustavsson tid i Toronto Maple Leafs är förbi. Efter tre säsonger i den blåvita tröjan trejdades den tidigare Färjestadsmålvaktens rättigheter till Winnipeg Jets på lördagen.

2009 vann Jonas Gustavsson SM-guld med Färjestad och blev den mest eftertraktade spelaren utanför NHL. Efter ett budgivningskrig mellan olika klubbar valde den från Stockholm bördige målvakten att skriva på för Toronto Maple Leafs.

Sedan dess har 28-åringen gjort tre säsonger för den framgångsfria klubben, tre säsonger som har varit på gott och ont. När hans kontrakt nu är på väg att löpa ut väljer Maple Leafs att släppa hans rättigheter. Under den andra draftdagen i Pittsburgh meddelade Winnipeg Jets att de tillskansat sig Gustavsson i utbyte för ett potentiellt sjundeval i draften.

Kan ersätta Pavelec
Winnipeg har därmed fram till den 1 juli på sig att få svenskens namnteckning på ett kontrakt om han inte ska bli unrestricted free agent. Värvningen kan ses som en försäkring från Jets sida. Klubben riskerar att förlora sin förstamålvakt, tjecken Ondrej Pavelec, till KHL. 25-åringen har fått ett monsterbud från SKA St. Petersburg och Winnipeg ser inte ut att vara intresserade av att matcha.

Jonas Gustavsson spelade 107 matcher under sin tid i Toronto. Han vann 39 matcher, hade en räddningsprocent på 90,0 och släppte in 2,98 mål per match.

Text: Uffe Bodin