• Publicerat 29 juni, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Första samtalen mellan NHL och NHLPA

Den 15 september går kollektivavtalet mellan NHL och spelarfackföreningen NHLPA ut. På fredagen inledde de båda sidorna samtal om ett nytt avtal. Förhandlingen startade under lugna former.
– Mötet var mycket hjärtligt och vi hoppas att det var konstruktivt, säger NHL:s vice kommissionär Bill Daly i ett pressmeddelande.

Med två och en halv månad kvar innan det gamla kollektivavtalet löper tog NHL och NHLPA avstamp i en förhandling om en ny överenskommelse. Det finns farhågor om en ny lockout likt den som eliminerade hela säsongen 2004/05, men inför de första mötena har båda sidor ansträngt sig för att påskina en optimistisk approach till förhandlingarna.

Efter fredagens inledande möte ville ingen av sidorna yppa några detaljer kring vilka frågor som hade diskuterats. Däremot påstår NHL:s vice kommissionär Bill Daly i ett pressmeddelande att samtalen hölls i god ton.

”Planerar för framtida möten”
– Medlemmar från vårt ligakontor och flera klubbägare träffade NHLPA och olika medlemmar från spelarnas förhandlingskommitté i New York i dag. Mötet var mycket hjärtligt och vi hoppas att det var konstruktivt, skriver Daly.
– Innan vi skildes åt diskuterade parterna uppföljningsåtgärder och planerade för framtida möten. Vi har inget mer att rapportera om vid den här tidpunkten.

Bland spelarna på plats i New York märktes bland annat Scott Hartnell, Philadelphia, Rick DiPietro, New York Islanders, Brandon Dubinsky, New York Rangers, Brad Boyes, Buffalo, samt George Parros, Anaheim.

Spelarfackföreningen har hyrt in Donald Fehr som deras representant i förhandlingarna. Fehr har en bakgrund som basebollspelarnas företrädare i sina förhandlingar med MLB. I samband med NHLPA:s förberedande möte i Chicago i onsdags sa han att spelarna var villiga att inleda nästa säsong även om det inte finns något nytt kollektivavtal på plats. Förutsättningen är dock att förhandlingarna då är fortgående.

Text: Uffe Bodin