• Publicerat 5 juli, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Lindholm kan få chansen i NHL

För bara ett drygt halvår sedan debuterade han för Rögle i Hockeyallsvenskan. Redan nu kan Hampus Lindholm, 18, vara på väg till NHL. Anaheim Ducks är intresserade att ta över svensken till hösten.
– De vill att jag kommer över till campen, säger Röglebacken till hockeysverige.se.

Hampus Lindholms otroliga 2012 blir bara bättre och bättre. Efter att ha tagit steget från Rögles J20-lag till A-laget i Hockeyallsvenskan runt nyår har 18-åringen varit med om att spela upp laget i elitserien, spela final i U18-VM och så sent som för två veckor sedan bli vald som sjätte spelare av Anaheim Ducks i första rundan av NHL-draften.

Sagoåret ser inte ut att stanna där. Under det utvecklingsläger som den unge skåningen just har kommit hem från i Kalifornien uttryckte Anaheim Ducks klubbledning önskemål om att Lindholm skulle återvända till träningslägret framåt höstkanten. Detta för att slåss om en plats i NHL-laget.
– De har ju inte så många backar och nu var det intresserade av att få över mig, berättar Hampus Lindholm för hockeysverige.se i bilen på väg hem från flygplatsen.
– Jag har inte bestämt mig för hur jag ska göra, utan ska snacka över det med mina tränare i Rögle, mamma och pappa och min agent. Jag vet inte om de har kommit med ett kontraktserbjudande än, men jag tror att det kanske var på gång.

Att gå från allsvenskan till NHL låter som ett stort steg för en 18-åring, men Hampus Lindholm påstår sig inte vara rädd för utmaningen.

”Ska inte göra hattrick varje match”
– Det handlar om att kunna anpassa sig och jag brukar kunna vänja mig ganska snabbt. Det är klart att det är ett stort steg, men det är inte så att jag ska gå in och göra hattrick varje match, utan det gäller att kunna anpassa sig till ett nytt spel och känna trygghet i det man gör, säger han.

Hur lång tid tror du att det tar innan du bestämmer dig för hur du vill göra?
– Oj, jag får se. Nu sitter jag ju i bilen på väg hem från flygplatsen så det har jag inte hunnit tänka på. Först ska jag som sagt prata med alla här hemma så det är svårt att säga något. Men det kommer nog att ta några veckor.

Hampus Lindholm har fått massor av beröm för sitt spel på Anaheims camp och coachen Bruce Boudreau jämförde hans skridskoåkning med skicklige backtalangen Cam Fowler när han intervjuades av Orange County-Register. Andra åskådare har tyckt att han liknar Scott Niedermayer i spelstilen.
– Det gick bra, säger Hampus Lindholm på sitt avspända sätt.
– Det gick bättre och bättre för varje träning och match vi lirade därborta. Jag är väldigt nöjd.

Det är bara ett drygt halvår sedan som du debuterade i Hockeyallsvenskan och nu kan du vara nära spel i NHL. Har du hunnit smälta allt som har hänt under de senaste månaderna?
– Nja, men det är en del av min personlighet att inte tänka speciellt mycket på sådana saker. Visst kan det bli en hajp ibland, men det är bara kul när det går bra.

Text: Uffe Bodin