• Publicerat 13 juli, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Ungefär halvvägs in i juli varje år kommer sommartorkan, en tid då hockeyvärlden hamnar lite i vakuum och nyhetsflödet går ned på ett minimum. I år har det ändå varit lite bättre drag än vanligt med elitserieklubbar som presenterar nyförvärv och ett hockeyföbund som sent omsider bestämmer sig för att slänga ut ett lag ur Hockeyallsvenskan. I Nordamerika kämpar hockeyjournalisterna med näbbar och klor för att hålla läsarnas intresse uppe för en insomnad free agent-marknad och en potentiell NHL-lockout.

I går lyckades vi på hockeysverige.se helt omedvetet förse både amerikaner och kanadensare med kanonmat. I intervjun som Ronnie Johansson gjorde med Mikael Samuelsson dök det upp citat som snabbt fick båda armar och ben och simmade över Atlanten. Bara en halvtimme efter publiceringen av intervjun, där bland annat Samuelsson gav sin syn på Vancouver Canucks Stanley Cup-final mot Boston Bruins förra sommaren, var den till stora delar översatt till engelska och publicerad på bloggen Canucks Army.

Det slutade inte där. En timme efter att intervjun var publicerad på sajten fick Ronnie ett samtal – från tidningen Boston Globe. De vill ha Mikael Samuelssons telefonnummer – vilket de naturligtvis inte får – för att ytterligare utreda de kommentarer han hade gjort angående Alexandre Burrows bett i fingret på Patrice Bergeron i den första Stanley Cup-finalen – för över ett år sedan.

Det slutade inte heller där. Några timmar efter vår publicering mejlade Ronnie en lista över alla kanadensiska och amerikanska medier som har hoppat på ”storyn” om Samuelssons citat. Den var lång då och har vuxit sig ännu längre under natten. En snabb sökning på Google visar att närmare 20 olika publikationer har saxat citat från hockeysverige.se och att flera av de större tidningarna i Vancouver till och med har publicerat krönikor utifrån citaten.

Jag vet inte vad jag ska tycka, men begreppet ”storm i ett vattenglas” kommer på sätt och vis till sin rätt här. Det är tydligt att den förlorade Stanley Cup-finalen i fjol fortfarande är ett oläkt sår i Vancouver. Annars skulle det inte finnas nyhetsvärde nog i några lösryckta citat för att göra dem till headliners. En annan förklaring är naturligtvis sommartorkan. Ribban för vad som anses vara nyhetsmässigt sänks avsevärt och helt plötsligt förvandlas Samuelssons citat till ”dagens största händelse”.

Micke Samuelsson behövde emellertid inte befinna sig på tapeten speciellt länge. I går levererade New Jersey Devils slagskämpe Cam Janssen citat på en helt annan nivå, citat som får Samuelssons klassiska ”they can go fuck themselves” efter OS-petningen 2010 att blekna:
http://www.hockeysverige….

Text: Uffe Bodin