• Publicerat 13 juli, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Lindholm och Burakovsky i framkant

Det har bara passerat tre veckor sedan årets NHL-draft, men i Nordamerika tittar man redan framåt. I dagarna publicerade futureconsiderations.ca sin första topp 30-lista inför 2013 års draft. Den innehåller fyra svenskar.

Futureconsiderations.ca är en sajt som sedan 2007 har publicerat återkommande scoutrapporter och rankat spelare inför varje NHL-draft. Redan nu, i juli, presenterar de en topp 30-lista med de hetaste spelarna inför draften 2013, där spelare födda sent 1994 eller tidigt 1995 kan plockas.

På rankingen finns fyra svenska spelare – Brynäs center Elias Lindholm, Malmös forward André Burakovsky, Modos back Robert Hägg och Skellefteås center Lucas Wallmark.

Lindholm, en spelskicklig center vars far Mikael Lindholm bland annat representerade Los Angeles Kings under sin karriär, är rankad som åttonde spelare medan Burakovsky ramlar in som tionde spelare. Robert Hägg återfinns på 24:e plats medan Lucas Wallmark är 30:e och sista spelare på listan.

Toppar rankingen gör den 16-årige centern Nathan MacKinnon, som gjorde 78 poäng (31+47) på 58 matcher som rookie för Halifax Moosehead i QMJHL.

Har jämförts med Crosby
– Han är en skicklig forward som verkligen kan göra allt – åka skridskor med fart och kraft, göra mål, spela fram till mål, göra smutsjobbet längs sargen och skydda pucken såväl som att vara en ledare för sitt lag, säger Dan Stewart, scoutchef för Future Considerations, om MacKinnon som av vissa har liknats vid Sidney Crosby.
– Han har nästan en overklig styrka för sin storlek. Han kommer att bli en väldigt bra NHL-spelare och kommer att tävla om att draftas som etta.

MacKinnon följs av den backen Seth Jones, som var lagkapten för det amerikanska lag som vann U18-VM efter en förkrossande finalseger över Sverige i april. Jones har tidigare spelat för USA:s nationella U18-lag i Ann Arbour, Michigan, men ska företräda Portland Winterhawks i WHL till hösten.
– Han kommer att utmana MacKinnon och de andra om att bli vald som etta. Även om han inte är någon flashig spelare är han bättre än genomsnittet i försvarsarbetet och många ser honom som nästa storback.

Finland har flera intressanta spela rankade högt inför draften. Det handlar inte minst om Aleksander Barkov, som i vintras blev den yngsta finländska spelaren att göra mål på JVM. Han är rankad fyra av Future Considerations. Ett annat namn att lägga på minnet är Rasmus Ristolainen, en storvuxen 17-årig back som spelade JVM och noterade 40 matcher för TPS Åbo i FM-ligan. Han är rankad sjua.

Text: Uffe Bodin