Tingsryd värvar dubbelpassaren Mike Card som blir den nionde importspelaren in i den småländska klubbens lagbygge.

Det är en ganska ansenlig mängd importer och det gjorde mig sugen att kika lite närmare på hur fördelningen av importer egentligen ser ut i allsvenskan.

Jag gjorde helt enkelt så att jag lag för lag tog eliteprospects och de trupper som finns listade där till hjälp och räknade ut procenten på hur stor del av trupperna som egentligen är importer.

Det hela kan naturligtvis diffa lite grann med tanke på att någon spelare för mycket eller för lite kan vara listad i trupperna på supersiten, men i det stora hela vill jag nog påstå att underlaget är ganska riktigt. För att göra det lite mer lättläst valde jag också att avrunda resultaten till en decimal.

Spelare som är svenska medborgare, men som har dubbelt medborgarskap har jag givetvis inte räknat som importspelare.

Resultatet är inte särskilt överraskande. Tingsryd är den klubb som med ganska god marginal procentuellt sett har flest importspelare i allsvenskan. 36% av lagets trupp har hämtats från utlandet. Det är mer än en tredjedel.

Närmast därefter följer Asplöven med 31,8% (vars procent givetvis dras upp av att man i princip ligger i Finland och därav helt naturligt har många finnar i laget) och Oskarshamn 30,4% som uppenbart letar mycket av sin slagkraft i agentfickor på världsmarknaden.

Minst har Almtuna som för tillfället inte huserar en enda import och Djurgården (7,7%) som i en bred trupp nöjer sig med två spets transatlanter.

Hela det procentuella utfallet har ni här:

Almtuna
20 spelare
0 utländska (0%)

Asplöven
22 spelare
7 utländska (31,8%)

Bofors
23 spelare
2 utländska (8,7%)

Djurgården
26 spelare
2 utländska (7,7%)

Karlskrona
25 spelare
5 utländska (20%)

Leksand
26 spelare
4 utländska (15,4%)

Malmö
23 spelare
5 utländska (21,7%)

Mora
23 spelare
6 utländska (26,1%)

Oskarshamn
23 spelare
7 utländska (30,4%)

Södertälje
23 spelare
3 utländska (13%)

Tingsryd
25 spelare
9 utländska (36%)

Troja
27 spelare
6 utländska (22,2%)

Västerås
23 spelare
2 utländska (8,7%)

Örebro
26 spelare
3 utländska (11,5%)

Huruvida det sedan är sunt att ha mängder av importer eller inte i laguppställningen är en helt annan diskussion, men så här ser det i alla fall ut i allsvenskan med en månad till nedsläpp.

Text: Mikael Mjörnberg