Mora nära att göra supervärvning

Här är värvningen som skulle skaka om Hockeyallsvenskan ordentligt. Försäkringsfrågan återstår – sedan kan Mora IK presentera Stanley Cup-mästaren Anze Kopitar som sitt senaste nyförvärv.
– Vi i Mora är helt överens med Anze om att han ska spela här under lockouten, säger klubbdirektören Peter Hermodsson till hockeysverige.se.

När det nu står klart att det blir en lockout i NHL kan sportcheferna i Hockeyallsvenskan räkna med betydligt högre telefonräkningar. Tidigare i dag har ni kunnat läsa om att Västerås sportchef Niklas Johansson ska försöka få ihop alla pusselbitar så att både Patrik Berglund och Mikael Backlund kan spela för klubben under lockouten.

I kväll kan hockeysverige.se även meddela att det är mycket nära att Mora får klart med den nyblivne Stanley Cup-mästaren, slovenen Anze Kopitar, 25.
– Det är många spelare som vill spela i Mora så Anze gör rätt i att vilja spela med oss, skrattar Moras klubbdirektör Peter Hermodsson när vi når honom under söndagskvällen.
– Skämt åsido så är inte allt klart ännu. Vi i Mora är helt överens med Anze om att han ska spela här under lockouten. Jag pratade med honom tidigare i dag så där finns det inga oklarheter.
– Däremot har jag en resa att göra i morgon för att sy ihop hans försäkring. Det blir till att ringa runt till våra samarbetspartner och diskutera en bra lösning. Anze är som du förstår inte den billigaste spelare att försäkra, men vi jobbar som sagt var på att lösa även den biten.

Mellan tummen och pekfingret, vad kostar han att försäkra?
– Runt 200 000 kronor i månaden. Sedan måste vi se i vilken omfattning vi i så fall ska försäkra honom.

Hur skriver man ett avtal med en spelare som man inte vet hur länge han ska spela?
– Du skriver ett avtal för hela säsongen där du har en klausul att han kan lämna laget på dagen om det skulle bli nya direktiv från hans klubb, Los Angeles Kings, i NHL.
– Samma sorts avtal vill vi försöka få till med ett försäkringsbolag. Låt oss säga att han tjänar runt femtio miljoner, skulle han då bli skadad när han spelar i Sverige så blir det en ganska dyr historia. Skulle vi försäkra honom för hela säsongen, det vill säga sju månader, skulle det bli billigare. Därför hoppas vi kunna hitta ett försäkringsavtal där vi, liksom i Anzes vanliga avtal, har en klausul att kunna avbryta försäkringen om han åker tillbaka under avtalstiden.

Kommer Mora ta in flera NHL-spelare under lockouten?
– Nej, inte som det verkar nu. Vi har sagt att visst vill vi gärna krydda med några världsspelare. Men du måste komma ihåg att det är väldigt dyrt vad det gäller just försäkringarna på de här riktiga toppspelarna. Visst, tjänar spelarna fem miljoner om året så blir det inte lika tufft med försäkringsfinansieringen, men ska du ha toppspelare då kostar det.
– Vi i Mora har ingen säck med guld att ösa ur. Skulle det bli aktuellt med ytterligare någon spelare måste vi först jobba med finansieringen.

När kan Anze Kopitar debutera för Mora?
– I alla fall inte till matchen redan på onsdag mot Oskarshamn. Det känns lite för pressat. Hemmamatchen mot Djurgården 22 september låter mer troligt.

Vad är din känsla nu då allt nästan är klart?
– Skitkul! Jättehäftigt. Hans bror Gaspar spelar redan hos oss och båda bröderna verkar vara väldigt sköna killar som verkligen älskar att spela hockey.
– Det blir ju verkligen jackpot för Viasat nu då Hockeyallsvenskan har tagit det här beslutet. Om elitserien skulle följa efter och låta NHL-spelare spela så skulle säkert även C More bli glada.

Senast Anze Kopitar spelade i Sverige var säsongen 2005/06, då han spelade för Södertälje SK.

Text: Ronnie Rönnkvist