Mora bekräftar Anze Kopitar

Efter idogt arbete har Mora rott i hamn värvningen av Los Angeles Kings superstjärna Anze Kopitar. På onsdagsförmiddagen bekräftade klubben värvningen.
– Det finns till och med spelare i laget som är beredda att avstå en del av lönen för att ro det här i land, säger en mycket nöjd Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora, till hockeysverige.se

Peter Hermodsson, klubbchef i Mora IK, bekräftar nu på morgonen för hockeysverige.se att Stanley Cup-mästaren och tillika storstjärnan i NHL, Anze Kopitar är klar för spel i Mora.
– Det stämmer, han är 100 procent klar. Alla papper blev klara i natt och Anze har skrivit på för resten av säsongen med en klausul gällande NHL. Alltså om det blir spel där borta har han rätt att återvända dit omgående.
– Men den här affären skulle aldrig kunnat gå i lås om det inte var för hans bror Gasper Kopitar som redan spelar hos oss.

Har ni fått klart hela finansieringen av hans försäkring?
– Inte riktigt hela biten. Det behöver vi veckan på oss för att få klart. Det tar ett tag att ringa runt till 300 företag som du säkert förstår, haha…
– Vi har valt att inte bara tjata på en eller att par av våra stora sponsorer när det gäller finansieringen av den här värvningen. I stället har vi valt att gå ut till samtliga sponsorer i Mora och nästan 90 procent av företagen har sagt att man ställer upp. Sedan har våra fans gjort en insamling som också betyder otroligt mycket för oss.
– Det finns till och med spelare i laget som är beredda att avstå en del av lönen för att ro det här i land.

Berätta?
– En spelare som kom upp på mitt kontor i går var Jonas Westerling och sa att han var villig att avstå en del av sin lön för att kunna hjälpa till.

När hoppas ni att Anze Kopitar ska kunna spela för Mora?
– På lördag mot Djurgården om alla transferkort och liknande hinner bli klara. Vi jobbar med full speed, men det är lite papper som ska gå fram och tillbaka till USA och när det är klart ska han registreras hos Svenska Ishockeyförbundet.
– Anze kommer till Sverige i morgon och på eftermiddagen har vi en presskonferens i FM Mattsson arena där vi kommer att presentera honom officiellt.

Hur var tränaren Patric Weners reaktion när det blev klart?
– Han blev givetvis jätteglad. Det är ett superproffs vi får hit till Mora. Inte någon kille som är här för att semestra utan han har varit klar med redan från början att han kommer till Mora för att vinna matcher.

Mora har haft ytterligare två spelare med NHL-kontrakt på radarn. De stoppades dock av sina kontraktssituationer.
John Persson och Mattias Ekholm tränade med oss under hela sommaren. Tråkigt nog gick det inte att lösa dem eftersom båda har tvåvägskontrakt och är tvungna att åka till AHL. Tänk om vi hade haft möjligheten att få de två också att spela med oss i Mora. Det hade verkligen varit häftigt.

Text: Ronnie Rönnkvist