• Publicerat 8 oktober, 2012
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

Ödmjuk Forsberg tar framgången med ro

Filip Forsberg har verkligen motsvarat de högt ställda förväntningarna och varit Leksands kanske främsta spelare så här långt under säsongen. Det är dock inget han själv vill kännas vid. Det ödmjuke stortalangen menar att framgångarna grundar sig i tur och skickliga medspelare.
– Jag har mest stått på rätt plats vid rätt tillfälle, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

Han är en av Sveriges mest ansedda hockeytalanger och har inte gjort någon besviken så här långt den här säsongen. Filip Forsberg har motsvarat alla högt ställda förväntningar och lite till i Leksand. Efter nio matcher står han noterad för tio poäng (6+4) och 18-åringen framstår definitivt som en av masarnas främsta spelare så här långt.

Själv tar dock stortalangen framgången med ro och när hockeysverige.se får en pratstund med honom väljer han att hylla sina lagkamrater och turen för den fina produktion som han har bjudit på under säsongsinledningen.
– Visst känner jag att jag har blivit lite bättre i år. Lite starkare, lite effektivare och så vidare. Samtidigt har det blivit ganska mycket enkla mål, säger Forsberg till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har stått på rätt ställe och fått väldigt bra framspelningar av mina lagkamrater.

Att stå på rätt ställe är väl dock ingen egenskap som vem som helst besitter?
– Haha, nej, i och för sig inte. Det är väl lite skicklighet också. Mest skulle jag dock vilja säga att jag har haft tur och har väldigt skickliga lagkamrater som serverar mig fina passningar.

En spelare som du uppenbarligen trivs väldigt bra med är Pär Edblom. Kan du berätta lite om ert samarbete och varför ni trivs så bra tillsammans?
– Vi har spelat ihop under hela försäsongen och det har fungerat väldigt bra redan från första början. Vi har en väldigt fin kemi och trivs väldigt bra tillsammans.
– Pär är en spelare som alltid gör sitt jobb till 100%, alltid slår bra passningar och överlag har ett väldigt bra spelsinne. Förhoppningsvis får vi fortsätta tillsammans så kommer det nog att bli ännu bättre ju längre säsongen lider.

”Kapstad är en stor tillgång”
Med sin nya dynamiska duo, Forsberg och Edblom, i spetsen har också Leksand öppnat säsongen på ett starkt sätt. Laget ligger för tillfället på andra plats i Hockeyallsvenskan, en poäng bakom ledande Örebro. Forsberg säger sig också vara nöjd med det som laget har presterat.
– Jag tycker vi har spelat bra. Vi har gjort mycket mål i powerplay, vilket är en spelform som vi lagt mycket fokus på, och det bygger självförtroende inför resten av säsongen.

Ja, ni har makalösa 44% i utdelning i powerplay så här långt. Vad är den stora skillnaden i den spelformen om du jämför med ifjol när spelet i numerärt överläge var ett av era största problem?
– Det många glömmer är att vi faktiskt var helt okej i powerplay efter jul förra säsongen och att det var första halvan av säsongen som gjorde att statistiken var så dålig.

Foto: All Over Press (Arkivbild)

Filip Forsberg i landslagsdressen.

– Det är dock klart att vi ändå är bättre i år och det beror till stor del på att vi har två formationer som båda kan producera. Vi tar mycket puckar till mål och har en fin bredd vilket bäddat för de här framgångarna.

Kevin Kapstad lyfts annars fram som en stor anledning till att spelet i numerärt överläge har förbättrats. Är det något du håller med om?
– Ja, helt klart. Kevin har varit en oerhört stor tillgång och visade redan i premiären vad han kan med tre assist i powerplay. Han har de egenskaper som vi till viss del saknade i fjol och kommer att vara av stor betydelse för oss hela säsongen.

Leksands stora mål är precis som vanligt att ta sig tillbaka till elitserien. Den här säsongen tror också Forsberg att man har förutsättningarna för att lyckas med den uppgiften.
– Precis som du varit inne på så känns det bra med den kontinuitet vi har i truppen nu. Vi har egentligen bara två helt nya killar i Edblom och Kapstad och det känns som att vi är väldigt samspelta i laget redan nu.
– Faller alla pusselbitar på plats och allt stämmer när det väl är dags för en eventuell kvalserie så har vi definitivt förmågan att ta oss upp i år.

Djurgården har redan plockat in NHL-spelare i laget precis som Västerås och flera andra. Leksand har dock ställt sig negativa till det. Hur ser du på era chanser i en kvalserie om lockouten blir säsongslång och ni ställs mot lag med NHL-spelare i truppen?
– Jag tror nog att vi har ett tillräckligt bra lag för att klara oss ändå. Vi slog Djurgården med Douglas Murray i laget i fredags och vi får se hur det går när vi möter Västerås med deras NHL-spelare i kväll. Det känns dock som att vi har kvalitet nog för att slå dessa lag ändå.
– Sedan vet man aldrig om vi kanske kommer plocka in något NHL-proffs om lockouten skulle vara hela säsongen också. Är det någon storstjärna som vill spela här då så kanske man inte tackar nej till det.

Vill spela en större roll i kommande JVM
Det är inte bara i Leksand som Filip Forsberg kommer att spela en viktig roll den här säsongen. Han var del av det guldvinnande svenska juniorlandslaget i JVM redan förra vintern och kommer till denna säsong spela en än större roll för Juniorkronorna i turneringen i Ryssland.
– Först och främst ska jag bli uttagen och det kan man aldrig vara säker på att man blir. Skulle jag bli det har jag dock självklart målsättningen att spela en större roll än vad jag gjorde i förra årets turnering.
– Jag är i och för sig nöjd med min insats i Calgary men skulle gärna vilja ta ett steg till.

Roger Rönnberg har berömt er som var med i fjolårets turnering för att ni redan i turneringen i Lake Placid i somras visade för de som kommit in som nya i laget vad som krävs för att vinna. Känner du själv att du tagit på dig en roll som en ledande spelare på ett annat sätt i år?
– Det man ska ha klart för sig är att alla de som kommer in som inte var med i fjol fortfarande är fantastiskt duktiga hockeyspelare. Vi behöver inte berätta för dem vad de ska göra utan det klarar de av bra på egen hand.
– Redan från första träningen vi hade på lägret i Norrtälje slet alla som djur så jag tror alla vet vad som krävs för att man ska lyckas i de här sammanhangen. Sedan vet jag i och för sig att det betydde mycket för mig att ha spelare som upplvet JVM förut vid min sida i fjol och det är klart att jag strävar efter att hjälpa de nya killarna in i laget på samma sätt som andra hjälpte mig in i laget i fjol.

Sommaren var händelserik för Forsberg. Han draftades som elfte spelare i NHL-draften av Washington och var därefter med på klubbens rookiecamp. Många hade trott att Leksandsforwarden skulle gå betydligt tidigare i draften men själv var han nöjd med utgången.
– Det var ändå riktigt ovisst inför draften. Jag pratade med min agent för att höra om han visste åt vilket håll det lutade men han hade ingen aning och det hade inte jag heller.
– Visst hade jag hört snacket och sett listorna där många trodde att jag skulle gå topp fem men det var inte direkt så att jag satt och tjurade på läktaren när det var flera klubbar som valde andra spelare istället. Washington känns verkligen som ett kanonval för mig och så här i efterhand är jag väldigt nöjd med utgången.

”Bra förutsättningar att lyckas i Washington”
Att han nu kommer till en klubb som har en tradition av framgångsrika svenska spelare är något som Forsberg ser som en av de stora fördelarna med att han hamnade i Washington.

Foto: Getty Images (Arkivbild)

Filip Forsberg i Washingtons tröja.

– Det tror jag är bra. Två av lagets bättre spelare just nu är svenskar och det är klart att det är en fördel att flera svenskar har lyckats där jämfört med om det hade varit tvärtom.
– Nu är svenskarna väldigt omtyckta i klubben och det ger mig väldigt bra förutsättningar jämfört med om stämpeln på svenskar i Washington hade varit en annan.

Calle Johansson är klar som ny assisterande tränare för Washington. Har du haft någon kontakt med honom eller någon annan inom Capitals organisation?
– Calle blev klar strax efter att jag var där på rookiecampen i somras så jag har inte haft någon kontakt med honom och inte heller med de andra svenskarna i Washington.
– Däremot har klubben varit här och följt mig i några matcher. De har följt både mig och Christian Djoos i Brynäs, som de också draftade. De har gett mig feedback på vad jag gör bra och även på vad jag kan förbättra och sedan har jag regelbunden kontakt med klubbens svenska scouter också.

När det gäller framtidsplaner så är det dock inget som Forsberg funderar allt för mycket på i nuläget. Leksand är det som gäller för honom och om han sedan tänker sticka över till Nordamerika nästa säsong eller ännu längre fram är inget som han har tagit något beslut om.
– Vad som händer framöver är svårt att säga i nuläget. Nu vill jag bara spela klart det här året och sedan får vi se vad som händer efter det. Sedan vet man som sagt inte hur lång lockouten blir och det spelar självklart in i ett framtidsbeslut.

Om jag säger att du inom tre år spelar i samma kedja som Nicklas Bäckström och Aleksandr Ovetjkin, vad säger du då?
– Haha, ja, det hade man väl inte direkt tackat nej till. Vi får hålla tummarna för att det blir så, avslutar Leksands nästa NHL-export.

Text: Ola Winther