L-G Jansson utvärderar elitserien

En fjärdedel av elitserien är spelad och det är dags att göra kvarttalsrapport. Hockeysverige.se har tagit hjälp av Radiosportens mångårige hockeyexpert Lars-Gunnar Jansson för att få hans syn på säsongsinledningen.
– Med tanke på att man visste om att det här kunde inträffa relativt tidigt så tycker jag nog att Hockeyligan hade en ganska dålig beredskap, säger han till hockeysverige.se om agerandet i lockoutfrågan.

Som vanligt haltar elitserien då det gäller hur många matcher lagen har spelat. Inför kvällens match mellan Frölunda och HV71 står exempelvis Växjö på 14 matcher medan HV har spelat elva.

Trots det ska hockeysverige.se med hjälp av radiosportens hockeyexpert sedan 1990, Lars-Gunnar Jansson, summera inledningen av årets serie.

Första frågan, L-G: är elitserien bättre den här säsongen jämfört med fjolåret?
– Inte generellt. Skellefteå och Brynäs har verkligen levt upp till förväntningarna och gör ett fantastiskt jobb med att ta fram egna nya spelare. Även HV71 har imponerat mycket på mig. I övrigt tycker jag att det ser ungefär lika dant ut även den här säsongen.

Hur ser du på hela den här lockoutdiskussionen som varit senaste veckorna?
– Med tanke på att man visste om att det här kunde inträffa relativt tidigt så tycker jag nog att Hockeyligan hade en ganska dålig beredskap.
– Min personliga uppfattning är att man ska tillåta NHL spelare i elitserien. Däremot ska man, enligt mitt tycke, begränsa antalet spelare till två per lag.

Varför just två?
– Annars kan det bli en för stor ekonomisk fråga där klubbarna med sämre ekonomiska resurser inte skulle kunna konkurrera på samma villkor. För att undvika det tycker jag att det borde begränsas till två spelare per lag, om nu lagen själva vill ha NHL-spelare med.

Har NHL-spelarna som kommit in i elitserien lyft serien?
– Det tycker jag nog. Alexander Steen i Modo är tydligt exempel på det. Just nu är jag på väg till Göteborg för att se Frölunda mot HV 71. Den proffskedjan Frölunda visade upp mot Modo senast med Matt Duchene, Viktor Stålberg och Fabian Brunnström var ju fantastiskt bra då och ska bli väldigt kul att se även i kväll.

Lars-Gunnar Janssons syn på de enskilda lagen:

AIK
– Det laget känner jag till ganska väl efter som min son ”Mankan” Jansson tränar deras J20-lag och han säger att han nästa aldrig får ihop ett lag eftersom hans killar får spela i A-laget så pass ofta.
– Uppriktigt sagt så är det nästan sinnessjukt hur många skador ”Perra” Johnssons lag haft inledningsvis. Jag tror att det var sju man som var borta senast mot Luleå.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Det var inte lätt eftersom Dick Tärnström inte spelat och Daniel Larsson varit darrig inledningsvis, vilket överraskat på mig. Nu höll Larsson nollan senast. Broc Little har knappt syns till så det får bli Esa Pirnes även om han har ytterligare en del att leva upp till.

Brynäs
– Helt fantastiskt vilket jobb man gör uppe i Brynäs. Man verkligen öser fram nya talanger. Alla, agenter, scouter, tränare, publik och så vidare, visste att Elias Lindholm var en väldigt bra spelare, men att han var så ”inibengen” bra trodde nog inte många. I mina ögon har han nästan gått förbi sin kusin Calle Järnkrok. Sedan gör Tommy Jonsson ett väldigt bra jobb med Brynäs.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Vid sidan av Elias Lindholm får det bli Calle Järnkrok. Även om han kanske inte är lagets bästa spelare i varje match så är han bland de bästa.

Frölunda
– Ömsom vin, ömsom vatten. Frölunda har haft några tunga skador som givetvis påverkar lagets insats. Största problemet är annars att man gick ut innan säsongen och sa att ”Lill-Kenta” Johansson inte kommer att vara med nästa säsong. Visst, man kan tala om att vara professionell, men jag tror att det är svårt för honom att ge den energin som behövs efter att han fått det beskedet. Ett besked som han dessutom vara ganska förbannad över. Jag har själv fått sparken i AIK och man är inte så väldigt uppåt efter ett sådant besked.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Det får bli en kille som jag inte riktigt trodde på tidigare, Joel Lundqvist. Han bär verkligen med sig hela Frölunda. En jättebra kille.

Färjestad
– Ett lag som också har gått framåt en del sedan förra året. Man spelar lite stabilare, rakare, lite snabbare. Sedan har man en ung back, Oscar Klefbom, som har visat att han kommer att bli nästa storback från Sverige. Färjestads bägge målvakter, Fredrik Pettersson Wentzel och Alexander Salak har spelat väldigt bra. Det spelar ju knappt vem man ställer in i målet och båda är nästintill topp tio bland målvakterna i elitserien. Det är nyttigt att Salak fått en riktigt bra kille att konkurrera mot.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Självklart blir det Oscar Klefbom. Nummer två får bli Per Åslund som gjort några riktigt bra matcher i inledningen.

HV71
– Jag hade faktiskt HV71 som favoriter, kanske inte att vinna elitserien men väl SM-guld, när vitsipporna fortfarande blommade. HV71 har tappat väldigt många spelare senaste säsongerna, men spelarna som kommit in i stället är verkligen busbra. Det verkar som man fått in ett lugn i laget och även om Johan Davidsson nu är tredje eller fjärde center i HV 71 så driver han det här laget framför sig på matcher och träningar. Dessutom har man i mina ögon Sveriges bästa målvakt i Gustaf Wesslau.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Det får bli två. Jason Krog, som är min personliga favorit, och Rhett Rakhshani. De två tillsammans är väldigt roliga att se.

Linköping
– Linköping har fått en tränare som passar laget. ”Roggan” (Melin) har lugnet och får ut det bästa av varje spelare. Nu har laget visserligen Sveriges bästa back, som inte är Sveriges bästa back längre, Magnus Johansson, men över huvud taget så har Linköping väldigt bra backar den här säsongen och spelar ett lugnt försvarsspel. Sedan har Mattias Weinhandl börjat röra på sig, men framför allt så har Linköping Carl Söderberg. Han har ju gjort 10 mål på 11 matcher och verkar omöjlig att stoppa. Linköping kommer att vara ett av dom fyra lagen som spelar semifinal i vår.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Visserligen är Weinhandl en duktig spelare och en fin kille, men Carl Söderberg får ändå bli min favorit eftersom han är Sverige bästa spelare just nu.

Luleå
– Det är riktigt kul att se Luleå även om man gjorde ett bottennapp mot AIK senast. Deras signum i år är det spelar ingen roll vilken av de fyra formationer man har inne på isen. Du ser faktiskt ingen större skillnad. Alla verkligen jobbar, jobbar, jobbar och genom det är man väldigt svårslagna. Däremot så har Luleå en usel powerplay-statistik. Senast jag såg låg man runt elva procent vilket är katastrof givetvis.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Det blir inte Linus Klasen. Jag kanske är hård mot Linus men jag tycker att han står och spelar ishockey för närvarande. Det får i stället bli bröderna Chris och Cam Abbott. Visst, de är typiska nordamerikaner som spelar med mycket energi. Men de här två bröderna gör det varje dag och gör det dessutom väldigt bra.

Modo
– Innan säsongen var jag en av dom som inte trodde på Modo. Nu säger man att målvaktsproblemet är löst, men jag tycker inte att Oscar Alsenfelt har den erfarenhet som krävs. Österrikaren, Bernhard Starkbaum, gör visserligen toppmatcher, men gör även många mindre bra matcher. Men Modo har ett riktigt bra nyförvärv i kanadensiska backen Richie Regehr. En annan back jag vill hylla extra är Huddingekillen Jonas Ahnelöv. Nu har Modo dessutom Samuel Påhlsson skadad och som kommer att stärka upp laget efter jul.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Visserligen har man en fantastiskt skicklig spelare som Mattias Ritola, men favoriten bli ändå givetvis Alexander Steen. Sedan han kom in i laget har Modo tagit poäng i mer eller mindre varje match. Jag är lite överraskad över hans spelstil. Jag visste att Alexander var en väldigt skicklig spelare, men att han även kunde spela grishockey visste jag inte. Han lyckades reta upp Rögle riktigt ordentligt senast.

Rögle
– Rögle får svårt den här säsongen. Martin Gerber är i sina bästa stunder en skicklig målvakt men alldeles för ojämn. Det kanske skulle vara bättre att satsa på Jonas Fransson som första målvakt. Det verkar som Rögle inte får ihop det riktigt utan får slåss om platserna 10-11-12 och nedåt i första hand.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Rögle har en kanonspelare i Lasse Kukkonen. Jag tror att han gjort sex VM-turneringar så jag har följt honom på plats via Radiosporten under många år. En gedigen hockeyspelare som gör saker som inte alltid är så spektakulära eller saker som folk i allmänhet lägger märke till. Det är sällan man hör Kukkonen uppmärksammas för hur han exempelvis skär av isytor.

Skellefteå
– Jag är otroligt imponerad över tränaren Anders Forsberg och hade helt tagit ut honom som min favorit. På det sätt som han och föreningen jobbar med att hela tiden få fram nya ungdomar upp till A-laget är mycket imponerande. När spelare som exempelvis Jimmie Ericsson eller Pierre-Édouard Bellemare är skadade så fyller man på med spelare från Lycksele, Boliden eller något annat ställe i Norrland.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Trots alla ungdomar i Skellefteå så väljer jag ändå Joakim Lindström som min favorit. Han är en spelare som du kan bli galen på, men han är även en väldigt skicklig spelare. Han har dom här händerna, som agenter och scouter ofta talar om, som gör att han kan vända och vrida lite som han vill.

Timrå
– När jag stod i badbrallorna i augusti och tittade på Timrås laguppställning blev jag inte speciellt imponerad. Det kanske jag inte blir när jag tittar nu heller. Timrå har gjort en ganska bra värvning i målvakten Daniel Bellissimo.
– Jag känner Kent ”Nubben” Norberg väl från tiden då jag var förbundskapten i juniorlandslaget. Då var ”Nubben” med ända fram till själva JVM. När jag pratade med honom för några dagar sedan så sa han att bästa värvningen Timrå gjort är att ta dit tränaren Tomas Montén. Han har gjort ett väldigt bra jobb i klubben.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
– Mats Hallins grabb Per Hallin. Lagkapten och den riktiga urtypen av hockeyspelare.

Växjö
– I går åkte ju Janne Karlsson. Jag hade Janne som spelare när jag tränade Huddinge. Skulle någon sagt då att han en dag skulle bli elitserietränare kanske jag inte skulle sagt att jag blivit förvånad, men i alla fall bara sagt ja, ja, ja…
– Jag tror att det var enda möjligheten för Växjö att ta bort Janne om man ska bryta den negativa trenden. Tyvärr säger jag eftersom jag inte gillar tränarbyten. Nu har jag sett Janne på flera intervjuer mot slutet där han varit ganska pressad även om han har bitit ihop. Med alla utländska spelare i laget och kraven som ställs så räckte helt enkelt inte Janne till längre. Jag tror att Sam Hallam har bättre förutsättningar att få ordning på laget.
Lars-Gunnar Janssons favorit:
Robert Rosén. Jag vet att han inte visat upp speciellt mycket ännu, men det är jag säker på att han kommer göra framöver.

Text: Ronnie Rönnkvist