• Publicerat 28 oktober, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Fick chansen när Svedberg gick sönder

På grund av en skada tog Viktor Svedbergs match slut i den andra perioden av mötet med AIK. Det gav en 18-årig debutant chansen. Simon Fernholm tog den och fick beröm av tränaren Kent Johansson.
– Han spelade lugnt och vårdat, det var kul att se, säger Frölundatränaren om backinhopparen.

STOCKHOLM Det var halvvägs in i matchen som Viktor Svedberg fick en tung tackling av Patric Blomdahl i det ena sarghörnet. Frölundas unge back blev liggande innan han hjälptes av isen med uppenbara smärtor.
– Det såg inget bra ut när hans axel hängde så där. Han fick köras med ambulans till sjukhus och det verkar som om han blir kvar där över natten, sade Frölundas tränare Kent Johansson till hockeysverige.se efter matchen.

Frölunda saknade sedan tidigare Pierre Johnsson och Henrik Tömmernes med skada respektive sjukdom. När även Svedberg försvann öppnade det dörren för en debutant, Simon Fernholm. 18-åringen, som är yngre bror till HV71:s landslagsback Daniel Fernholm, visade pondus omgående. Bland annat plockade han upp sin första elitseriepoäng på Magnus Kahnbergs matchvinnande 4-3-mål.
– Det gick väldigt bra faktiskt, säger Fernholm efter debuten.
– Det kändes stabilt och det var kul att få spela så mycket. Jag hade inte förväntat mig det. Det kändes lite konstigt att kliva in. Man har ju alltid kollat på elitserien och nu när man spelade kändes det annorlunda, coolt men annorlunda.

Den 193 centimeter långa backen spelade U18-VM för Småkronorna i våras och draftades av Nashville Predators i sjätte rundan i juni. Inför säsongen lämnade han moderklubben Huddinge för spel i Frölundas juniorlag.
– Jag kände att jag behövde komma vidare i karriären. Det kändes lite begränsande med Huddinge i division 1, säger han.
– Frölunda kändes som rätt val. Det är många som bor själva som man umgås med på fritiden och så.

Text: Uffe Bodin