• Publicerat 20 november, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Avslutar karriären efter 880 NHL-matcher

Efter en karriär som bjudit på SM-guld med Färjestad samt VM- och OS-guld med Tjeckien är veteranbacken Jaroslav Spaceks karriär över.
– Jag är helt tillfredsställd, jag saknar inte hockeyn, säger 38-åringen till isport.blesk.cz.

Jaroslav Spacek kom till Färjestad från tjeckiska Plzen som 23-åring 1997. Det blev startskottet på en fin karriär som sträckte sig över 13 NHL-säsonger och innefattade flera tunga mästerskapstitlar. Efter 880 NHL-matcher för Florida, Chicago, Columbus, Edmonton, Buffalo, Montréal och Carolina har den nu 38-årige backen beslutat sig för att avsluta karriären.

I en intervju med den tjeckiska sajten isport.blesk.cz säger veteranen att han undan för undan har tappat sugen för hockeyn. Det märkte han inte minst av när han under fjolårssäsongen trejdades från Montréal Canadiens till Carolina Hurricanes i utbyte för landsmannen Tomas Kaberle.
– Familjen stannade i Montréal och jag var ensam i tre och en halv månad. Det var väldigt tufft för mig personligen. Jag satt hemma på soffan och allt var tyst, jag hade ingen omkring mig. Jag undrade om jag fortfarande var behövd av någon, säger Spacek.

Skadade sig fem gånger förra säsongen
Skador var en annan faktor som spelade in i Jaroslav Spaceks beslut. Under förra säsongen spelade han bara 46 matcher på grund av olika skador. Han kände att kroppen helt enkelt inte klarade av det tuffa spelschema som en NHL-säsong för med sig.
– Jag blev skadad fem gånger (under säsongen). Att vid min ålder bara kunna spela två eller tre veckor på rad och sedan bli skadad… Det är tufft, konstaterar han.

Beslutet att lägga av har varit enklare än förväntat.
– Jag har inte tränat något i sommar och jag är helt tillfredsställd, jag saknar inte hockeyn, säger han.

Spacek gjorde tio mål och 26 poäng på 45 elitseriematcher under sin enda säsong med Färjestad. Det slutade med SM-guld för Karlstadlaget efter att Spacek varit en av lagets stora nyckelspelare. Samma säsong, 1997/98, vann han OS-guld med Tjeckien och därefter har han varit med och ta tre VM-guld (1998, 2001 och 2005) innan det blev ett OS-brons 2006. Samma säsong gick han till Stanley Cup-final med Edmonton Oilers utan att lyckas gå hela vägen.

I NHL svarade Spacek för 45 poäng vid två tillfällen. Totalt blev det 82 mål och 345 poäng under tiden i Nordamerika.

Text: Uffe Bodin