• Publicerat 14 december, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

MacKinnon in i Kanadas trupp

På torsdagskvällen färdigställde Kanada sin JVM-trupp. Den innehåller bland annat två 17-åriga supertalanger från Halifax Mooseheads QMJHL – Nathan MacKinnon och Jonathan Drouin.
– Jag tror att jag kan vara en bra tillgång för det här laget, säger MacKinnon, som tippas gå som etta i draften i sommar.

Nathan MacKinnon och lagkamraten Jonathan Drouin har dominerat stort i den fransk-kanadensiska juniorligan QMJHL under hösten. Duon, som är född 1995, har gemensamt svarat för 100 poäng för sitt Halifax Mooseheads under första halvan av säsongen. MacKinnons 52 poäng (22+30) på 30 matcher gör att han ligger tvåa i QMJHL:s poängliga medan Drouin är sjua med 48 poäng (19+29) på 24 matcher.

Efter ett starkt träningsläger med Kanadas JVM-trupp blev det i natt klart att båda spelarna får följa med till ryska Ufa där turneringen startar på annandag jul.

Under tidigare NHL-lockouter (1994/95 och 2004/05) har det varit extra svårt för underåriga spelare att ta plats i en kanadensisk JVM-trupp på grund av den ökade konkurrensen från juniorer som egentligen skulle spela i NHL. MacKinnon och Drouin har emellertid lyckats göra det som Wade Redden gjorde 1994 och Sidney Crosby 2004 – ta plats i Kanadas trupp som 17-åringar.

Massor med starka JVM-veteraner
– Jag är lättad och glad över att jag kom med i laget. Det är fortfarande några veckor innan turneringen startar så jag måste förtjäna min istid. Men jag är stolt över den här prestationen och det är trevligt att kunna dela det med Jonathan, säger Nathan MacKinnon till CBC.

Med i laget finns även flera rutinerade spelare som deltog i JVM redan i fjol, bland annat Mark Scheifele, Ryan Strome, Jonathan Huberdeau och backen Dougie Hamilton. Lägg därtill 2011 års draftetta Ryan Nugent-Hopkins, som har fått tillåtelse av Edmonton Oilers att delta – förutsatt att NHL-säsongen inte drar i gång.

Åtta spelare fick lämna det kanadensiska JVM-lägret i Calgary i natt. Bland dessa står backen Mathew Dumba ut. 18-åringen valdes som sjunde spelare av Minnesota Wild i draften i somras, men har inte haft någon lyckad start på säsongen. Lämnar truppen gör även målvakten Laurent Brossoit, backarna Frankie Corrado, Ryan Sproul samt forwardskvartetten Daniel Catenacci, Mark McNeill, Hunter Shinkaruk och Tom Wilson.

KANADAS JVM-TRUPP 20012/13

Målvakter:
Jordan Binnington, Owen Sound (OHL)
Jake Paterson, Saginaw (OHL)
Malcolm Subban, Belleville (OHL)

Backar:
Dougie Hamilton, Niagara (OHL)
Scott Harrington, London (OHL)
Ryan Murphy, Kitchener (OHL)
Xavier Ouellet, Blainville-Boisbrand (QMJHL)
Griffin Reinhart, Edmonton (WHL)
Morgan Rielly, Moose Jaw (WHL)
Tyler Wotherspoon, Portland (WHL)

Forwards:
Anthony Camara, Barrie (OHL)
Phillip Danault, Victoriaville (QMJHL)
Jonathan Drouin, Halifax (QMJHL)
Jonathan Huberdeau, Saint John (QMJHL)
Charles Hudon, Chicoutimi (QMJHL)
Boone Jenner, Oshawa (OHL)
J.C. Lipon, Kamloops (WHL)
Nathan MacKinnon, Halifax (QMJHL)
Ryan Nugent-Hopkins, Oklahoma City (AHL)
Ty Rattie, Portland (WHL)
Brett Ritchie, Niagara (OHL)
Mark Scheifele, Barrie (OHL)
Ryan Strome, Niagara (OHL)

Text: Uffe Bodin