• Publicerat 2 januari, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

USA krossade Tjeckien

USA gav inte Tjeckien tillstymmelsen av en chans. Det blev utklassning med hela 7-0 när USA säkrade sin plats i JVM-semifinalen mot Kanada. Boston Colleges målspruta Johnny Gaudreau sköt tre av målen i jättesegern.
– Lagkamraterna gav mig öppet mål med sina passningar hela tiden, säger Gaudreau till TV10.

Det har varit stor skillnad på klassen i grupp A och grupp B under JVM. Det fick vi inte minst ett kvitto på i den första kvartsfinalen när tvåan i grupp A, Tjeckien, ställdes med trean i grupp B, USA. Efter en lite trevande första period, där Johnny Gaudreau gett nordamerikanerna ledningen, lossnade det ordentligt i upptakten av den andra akten.

Blott 28 sekunder in i perioden blev Gaudreau tvåmålsskytt när han satte 2-0 i powerplay. 40 sekunder senare spädde Ryan Hartman på till 3-0. Tjeckien bytte ut sin startande målvakt Patrik Bartosak mot Matej Machovsky för att försöka få liv i matchen, men misslyckades kapitalt.

Riley Barber sköt två raka mål fram till 5-0 innan Gaudreau fullbordade sitt hattrick. J.T. Miller avslutade målskyttet med att styra in 7-0 i powerplay i tredje perioden.
– Jag är väldigt stolt över våra killar. Vi har blivit bättre i varje match även om vi kanske inte fick med oss resultaten mot Ryssland och Kanada. Matchen mot Slovakien satte oss på rätt kurs, säger USA:s förbundskapten Phil Housley till TV10.

Fyra assist vardera av toppbackarna
Tremålsskytten Gaudreau utsågs till USA:s bästa spelare. Han tackade lagkamraterna för det.
– De gav mig öppet mål med sina passningar hela tiden. Det var bara att stå vid bortre stolpen och slå in pucken, säger den kvicke Boston College-forwarden.

Han var inte ensam om att utmärka sig. Den amerikanska backduon Seth Jones och Jacob Trouba noterades för fyra assist vardera och dominerade i båda riktningarna på isen. Mellan stolparna svarade dessutom John Gibson för en rakt igenom stabil insats. Trots det ensidiga slutresultatet hade den Anaheim Ducks-draftade backen mycket att stå i. Han svarade totalt för 31 räddningar.
– Han har varit enastående hela turneringen och i dag visade han vilken speciell målvakt han är. Förhoppningsvis kan han gör detsamma i morgon, säger Phil Housley.

Då väntar en oviss och spännande semifinal mot Kanada, ett lag USA mot med 1-2 i gruppspelet.
– Kanada har varit turneringens bästa lag och det finns en anledning till att de är obesegrade. För oss gäller det att utnyttja våra chanser bättre än vi gjorde i gruppspelet, säger Phil Housley till TV10.

Semifinalen sänds på TV10 klockan 10.00 i morgon.

Text: Uffe Bodin