• Publicerat 3 januari, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

McCabe sköt USA till JVM-final

USA fortsätter att växa i JVM. I semifinalen mot Kanada prickade lagkaptenen Jake McCabe in två mål i den första perioden. Det blev startskottet på en oväntad utspelning av turneringsfavoriten.
– Våra killar kom förberedda i dag, säger förbundskaptenen Phil Housley till TV10 efter 5-1-segern.

USA var fjolårets stora flopp i JVM. Man kom till Calgary som en av medaljfavoriterna, men lyckades inte ens ta sig till kvartsfinal. I år har man lagt misslyckandet bakom sig. För trots förluster mot både Ryssland och Kanada i gruppspelet lyckades amerikanerna spela sig till final på torsdagen.

Och det var lagets kapten som gick i bräschen. Backen Jake McCabe prickade in både 1-0 och 2-0 i den första perioden, mål som gjorde Kanadas uppförsbacken tillbaka in i matchen alldeles för brant.

Målsprutan Johnny Gaudreau och forwarden Jimmy Vesey spädde på till 4-0 i den andra perioden. Kanada reducerade genom Ty Rattie i den tredje, men målvakten John Gibson stod emot trycket och Gaudreau punkterade matchen med sitt 5-1-mål.
– Jag är väldigt upprymd och stolt över att vi lyckades besegra Kanada, säger Gaudreau, som har svarat för sju mål på de tre senaste matcherna, till TV10.

Gibson – den stora hjälten
– Jag har bara fortsatt att skjuta pucken på mål. Nu har jag fått fantastiska passningar så jag måste tacka mina lagkamrater för det.

Förbundskaptenen Phil Housley valde efter matchen att hylla John Gibson, som har varit den bästa målvakten i turneringen så här långt. Mot Kanada stoppade han 33 av 34 skott ett dygn efter att ha hållit nollan mot Tjeckien.
– Han gav oss momentum i matchen tidigt med några viktiga räddningar. Han har varit fantastisk hela turneringen, säger Housley.

Om man möter Sverige eller Ryssland i finalen spelar naturligtvis ingen roll.
– Vi fick stryk av Ryssland i gruppspelet så vi skulle naturligtvis vilja ha chansen att ta revansch, men Sverige har också ett bra lag så det kommer att bli en svår uppgift under alla omständigheter, säger Johnny Gaudreau.

Text: Uffe Bodin