Juniorer

USA numret för stort i JVM-finalen

ANNONS

Grimaldi matchvinnare med två mål

USA fortsätter att vara ett spöke för de svenska juniorlandslagen. Juniorkronorna tog visserligen ledningen men var egentligen aldrig riktigt nära att hota USA i JVM-finalen. USA vann med 3-1 efter att Rocco Grimaldi iklätt sig hjälterollen genom att svara för två mål.
– Det känns för jävligt att förlora en final, säger Mikael Wikstrand efter förlusten.

USA är ett lag som de svenska juniorlandslagen inte verkar kunna rå på. I tre raka finaler i U18-VM har amerikanarna slagit Sverige och i dag var det dags på nytt i JVM-finalen. Det blev således aldrig så att Juniorkronorna fick den revansch man pratat om inför finalen.

Redan i första perioden stod det klart att USA är ett klart bättre lag än samtliga motståndare Sverige stött på tidigare under turneringen. Svenskarna hade svårt att hänga med och endast stolparna och en strålande Niklas Lundström i det svenska målet stoppade USA från att ha ledningen i den första periodpausen.
– Det gick fort därute. De kom ut hårt och vi hängde inte riktigt med, sade Mikael Wikstrand till SVT i första pausen.

Sandberg gav Sverige ledningen
Trots att USA varit klart bättre än Juniorkronorna i den första perioden så var det dock det svenska laget som skulle ta ledningen i matchen. Filip Sandberg tog vara på en studspuck i slottet och tryckte läckert in 1-0-pucken bakom John Gibson i den amerikanska kassen under inledningen av den andra perioden. Ledningen till trots så fortsatte dock Sverige att ha svårt att hålla uppe spelet och det skulle straffa sig två gånger om.

Rocco Grimaldi, som petats under delar av turneringen efter att han rapporterats visa dålig attityd, klev fram när det som bäst behövdes för det amerikanska laget. Först slängde han in en puck från dålig vinkel som en så långt strålande Lundström billigt släppte förbi sig och därefter följde han upp det med att styra in 2-1 endast knappa tre minuter senare. Pucken såg då ut att gå via Grimaldis handske och den svenska lagledningen ville att målet skulle videogranskas, dock utan gehör från domaren.

Forsberg med i turneringens All-Star Team
Sverige lyfte sig sedan i den tredje perioden i takt med att USA backade hem och spelade på ledningen. Det skapades dock allt för få chanser och det var egentligen endast Viktor Arvidsson och Sebastian Collberg som hade några klara målchanser till en kvittering över huvud taget. Gibson i det amerikanska målet stod dock emot och i stället för en kvittering punkterade USA matchen med ett 3-1-mål i tom kasse genom Vincent Trocheck med 16 sekunder kvar att spela.
– Det känns för jävligt att förlora en final igen. Vi har inte studsarna med oss i dag, säger Wikstrand efter förlusten.
– Deras målvakt är riktigt bra och vi hittar inte en väg att få in puckarna, fyller Viktor Arvidsson i.

USA plockade därmed tillbaka JVM-titeln även på U20-nivå efter att man alltså vunnit U18-VM de tre senaste åren. De amerikanska spelarna utgjorde också större delen av turneringens All-Star Team. Gibson utsågs till turneringens bästa målvakt, Jacob Trouba till tuneringens bästa back och Kanadas Ryan Nugent-Hopkins till turneringens bästa forward. Dessa tre var också med i All-Star Team ackompanjerade av USA:s lagkapten Jake McCabe på backplats samt Filip Forsberg och USA:s målspruta Johnny Gaudreau framåt.

Nugent-Hopkins plockade också hem segern i JVM:s poängliga med 15 poäng (4+11) på sex matcher. Närmast bakom är den finländska duon Joel Armia och Markus Granlund på tolv poäng vardera. Bästa svenska poänggörare i turneringen var Sebastian Collberg, Emil Molin och Rickard Rakell med sex poäng vardera.

Text: Ola Winther

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch