Idén stöttas av landslagsstjärnorna

I höstas ville Stavangers tränare Petter Thoresen och klubbägaren Tore Christiansen att klubben skulle göra ett försök att ta sig in i KHL. Nu när landslaget är i staden under helgen får man medhåll av stjärnorna Mats Zuccarello och Lars Haugen samt förbundskaptenen Roy Johansen.
– Självklart hade det varit en dröm, säger Mats Zuccarello till Rogalands Avis.

Stavanger Oilers är kanske norsk hockeys stora klubb numera. Laget tog sig upp till högstaligan 2003 och har strategiskt jobbat för att bli störst i Norge.

Man har varit i final de tre senaste säsongerna och vann mästerskapet både 2010 och 2012. Nu ligger man på andra plats i ligan bakom Vålerenga och har börjat att planera för att ta sig till KHL på sikt.

Tidigare under säsongen gick tränaren Petter Thoresen och klubbägaren Tore Christiansen ut med att man ville in i KHL och under helgen, när norska landslaget varit på plats i Stavanger för turneringsspel, har två av lagets tre KHL-spelare valt att ställa sig bakom den tanken.

– Jag har tänkt tanken jag också, att det är en möjlighet. Då hade man kunnat spela hemma i Norge och samtidigt vara i Europas bästa liga. Det hade varit optimalt, säger Mats Zuccarello till Rogalands Avis.

Zuccarello är inne på sin första säsong i KHL. Han spelar för Magnitogorsk och har svarat för 25 poäng (10+15) på 42 matcher så här långt.

Även Lars Haugen, målvakten som till vardags spelar i Dinamo Minsk, gillar tanken även om han inte är fullt lika optimistisk.

– Hade det varit norska landslaget hade det kunnat gå. Men det är ganska hög nivå. Men det kanske är realistiskt på lång sikt. Självklart hade det varit en dröm att få spela KHL i Norge en dag, säger han.

Haugen gör sin andra säsong i KHL, men spenderade i princip hela sin första säsong i Dinamo Minsks farmarlag i vitryska ligan.

I år har han varit en av KHL:s bästa målvakter sedan han kommit tillbaka starkt i laget när finske lockoutmålvakten Pekka Rinne lämnade klubben.

Haugen toppar ligan GAA med 1,72 insläppta mål per match och är på tredje plats i räddningsprocent med 93,7. En liga som toppas av Konstantin Barulin på 93,8.

– Det är mycket pengar som ska in i bilden. Lönerna är ju helt andra än i GET-ligaen (norska ligan) och man kommer vara beroende av sponsorer och rika farbröder. Men det är absolut något man bör prova att få till, säger Zuccarello.

Även förbundskaptenen Roy Johansen gillar idén.

– Absolut. Ett norskt lag i KHL skulle möta bra lag hela tiden och därmed bli en solid draghjälp för landslaget. Dom hade kunnat ha ett lag i GET-ligaen och ett i KHL..

Idag har KHL lag från sju nationer: Ryssland, Kazakstan, Vitryssland, Lettland, Ukraina, Tjeckien och Slovakien. Till nästa säsong jobbas det på att få in lag från Italien (Milano) och Kroatien (Zagreb) och nyligen visade ett lag från Gdańsk i Polen stort intresse av att försöka ta sig in i den starkt växande ligan.

Text: Robert Pettersson