• Publicerat 19 februari, 2013
  • Skrivet av Peter Sibner
  • 0 Kommentarer

Ni har säkert hört om SUPERUTMANINGEN? Att Uffe Bodin och jag dammat av rören efter 12 års total frånvaro och bestämt oss för att bli hockeyspelare igen. Vi har ju anammat lite olika taktiker för att vara i form till Wikegård Hockey Camp i sommar, där det för övrigt finns ett tiotal platser kvar för er som vill dela en rolig vecka med oss.

Bodin har flyttat in på gymmet. Själv kastar jag mig istället från ishall till ishall för att överhuvudtaget lära mig åka skridskor, vilket jag egentligen inte alls kunde ens under den aktiva karriären.

Det börjar ta sig. Efter några veckors gnuggande med maestro Wikegård och maestro Nordmark på morgonhockeyn i Åkersberga, sjukt sena torsdagar med ett veterangäng på avlägsna Ekerö och därtill några provträningar med Hanson Brothers i division 4 börjar jag åtminstone minnas hur man knyter skridskorna.

I morse kom ett störtskönt mail från Hansonbrödernas GM Andreas Wohlfeil. Och vips blir det allvar.

Hej Peter,

Du gjorde ju din tredje provträning i förra veckan och det är nu dags att ta ett beslut gällande framtiden.

Jag har samspråkat med Najk & Nisse, kapten respektive assisterande kapten, och vi har kommit fram till att vi tror att du skulle göra dig bra i föreningen.
Du har en personlighet som vi känner passar bra in i Hanson Brothers och att din inställning (läs kärlek) till ishockeyn är stark. Det är två av de viktigaste pusselbitarna.

En tredje är förstås att man kan föra sig på hockeyrink och då tänker jag inte främst beteendet utan att man vet hur ishockey spelas och att man inte är en fara för sig själv på isen.
En viss ringrostighet skönjs förstås i ditt agerande på isen men grundkundskaperna finns ju där. Med lite mer träning på is så kommer det lossna mer och mer. Sedan inser vi också att vi inte får en 18-årig påläggskalv som kommer utvecklas i enorma proportioner framöver. Men stabila medelålders män ska inte underskattas på något vis. Vi är oerhört kompetenta och självgående spelare som aldrig gör ett misstag.

Vi kommer ha årsmöte och fest lördagen den 13/4. Troligtvis i en lokal i stan en det är inte helt säkert än.
Här går vi igenom säsongen som varit och lägger upp strategi för kommande säsong.

Så nu är det upp till dig själv att bestämma hur du vill göra. Om du känner att det vore roligt att prova att spela i Iron League så får du nu ett gyllene tillfälle.

Klang och jubelföreställning! Det är en stor ära att få kliva in i detta störtsköna gäng av tappra ishockeykrigare och försöka hjälpa dem till en framskjuten tabellplacering under nästa säsong. Passionen för ishockey i det där omklädningsrummet ute i Kista går inte att ta miste på.

Och det jag gillar med tränarstabens utvärdering är att de personliga kvaliteterna varit avgörande. Jag kan tåla det faktum att jag aldrig blir någon vidare hockeyspelare, men en dysterkvist och surjävla tråkig lagkamrat kommer jag aldrig tillåta mig att bli.

Nu föll det sig också så väl att övergångshandlingarna är klara redan till matchen mot Bele – en match som egentligen redan skulle spelats men fick avbrytas eftersom isen sprack. Jag räknar med att förhandlingen med Lönashults GOIF gick rätt smidigt, även om jag tror att jag fortfarande är skyldig dem en låda fyrverkerier sedan julen 1999.

* * *

Bodin satsar ju som sagt stenhårt på nyttig mat och konditionsträning vilket oavsett hur många ispass jag klämmer in kommer ge honom en tydlig fördel i sommar. Hela min personlighet passar bättre för den ryska modellen med dribblingar, hårda handledare i krysset och rikligt med bärs.

Eftersom jag är mycket bättre på att dricka bärs än att dribbla och i 15 år tränat klart mer på det förstnämnda har jag länge klurat på en lösning att kunna göra båda momenten samtidigt sådär som de gör i Youngblood. Därför åkte jag ut till Better Hockey i Täby och införskaffade ett komplett träningskit för hockeyspelare här i förra veckan.

Produkterna tar utgångspunkt i en mycket enkel uppfinning där golvplattor i plast läggs ut på vilket underlag som helst och nästan exakt avspeglar egenskaperna hos frusen is. Nja, man bör väl inte direkt åka skridskor på plattorna – men att dribbla, passa och skjuta är läskigt verklighetstroget. Därtill har man olika hjälpmedel, såsom puckreflekterande koner med gummiband som returnerar passningar, diverse hinder och vikter som även kan förbättra mina hopplösa betonghandleder och allt detta görs med en liten grön puck som glider underbart fint på underlaget. För den skottglade kan man också köpa till skottmätare och olika hjälpmedel för att träna prickskytte.

De här prylarna är populära. Thomas Westberg på Better Hoceky har sedan lanseringen förra sommaren haft sånt sug efter sina träningskit att jag fick vänta på mina grejer i nästan två månader. Utrustningen är billig – för några tusenlappar får man en komplett skottanläggning med målbur och hela faderullan – och dessutom verkar sakerna hålla föredömligt god kvalitet. Som god ambassadör har man dessutom nyligen anställt före detta OS-spelaren Isabelle Jordansson som jag också fick äran att träffa vid leveranstillfället.

Så nu står jag där nere i källaren tillsammans med fyraåringen och laddar slagskott och tränar dribblingar för fulla muggar. På bekvämt avstånd från bärsen om utmattningen skulle bli för påtaglig.

Coolt.

* * *

Jag ska dra i väg på sportlov till Finland nu i eftermiddag, men det betyder inte att det blir stiltje i bloggen. På lördag ska jag se toppmötet mellan JYP och Tappara i Jyväskylä. Där finner vi ju bland annat intressanta spelare som Alexander Barkov och Dragan Umicevic och jag återkommer givetvis med en rapport från det mötet. Kanske också en intervju med någon av killarna.

Tillsvidare kan jag meddela att planeringen för våra NHL-event går vidare. Vi har tyvärr tvingats stryka Göteborg den 2 mars från listan då vi inte hittat en lämplig lokal. Men vi hoppas kunna återkomma med den kompletta listan på datum längre fram.

Som läget är just nu blir det Jönköping och Linköping den 6 respektive 13 april, men vilken stad som blir vilken dag återstår att se. Den 16 mars kan ni däremot kallt räkna med att vi kör repris på All Star här i Stockholm, så markera den i kalendern redan nu.

Text: Peter Sibner