utland

Här skriver Omark historia

ANNONS

Första svenska poängkungen i Schweiz

Lill-Kenta Johansson var topp tre i poängligan fem gånger under sin magiska karriär i Schweiz. Men han vann aldrig. Istället blev Linus Omark tisdagskvällen den första svensken att vinna poängligan i NLA, trots att han var poänglös i ligaavslutningen

På tisdagskvällen blev Linus Omark den första svensken att vinna poängligan i Schweiz, trots att han var poänglös när hans Zug avslutade med 0-3 borta mot Biel – som med den segern också tog den åttonde och sista slutspelsplatsen.

Omark svarade för 69 poäng (17+52) på 48 matcher och vann fem poäng före Luganos Glen Metropolit.

Lill-Kenta Johansson gjorde ett par giftiga försök under sin storhetsperiod i Lugano. Men mer än två andraplatser och tre tredjeplatser blev det aldrig i poängligan för en av svensk hockeys första och fortfarande största stjärnor i den schweiziska hockeyn.

Han blev däremot poängkung i slutspelet vid tre tillfällen och vann ligan liga många gånger och är en av två svenskar som vunnit målligan. Patrik Juhlin är den andra.

Omark blev utöver att vinna poängligan som första svensk, även den andre från det bittra landet i norr att vinna assistligan. Mikael Karlberg lyckades med det konststycket säsongen 03/04 när han spelade i Fribourg, säsongen efter han vunnit poäng- och assistligan i Elitserien.

26-årige Omark har kommit tillbaka starkt efter ett misslyckat fjolår där han tappade sin NHL-plats i Edmonton och därefter bröt foten och därefter aldrig kom i tillräckligt bra form för att ta plats i VM-truppen.

I Zug hade han inledningsvis på säsongen stark draghjälp av Damien Brunner och Henrik Zetterberg under NHL-lockouten. Kedjan öste in mål och Brunner, som vann poängligan ifjol, ledde länge poängligan efter att NHL startat.
Han slutade på tredje plats.

Men hur mycket draghjälp Omark än fick av NHL-spelarna, där han bland annat hade en 16 matcher lång poängsvit, så har hans poängmässigt starkaste del kommit under ligaavslutningen där han svarat för 22 poäng (4+18) på elva matcher och fungerat bra ihop med schweiziske JVM-stjärnan Lino Martschini, som gjort tio mål och åtta assist under samma period.

Zug, som blev mästare senast 1998 och inte ens varit i final sedan dess, kom på tredje plats i ligan och ställs mot Lugano i kvartsfinalspelet.

I övrigt spelar Fribourg mot Biel, Bern mot Genève och ZSC Lions mot Davos. I och med att Biel vann och Kloten, med Emil Lundberg, missar slutspelet blir Linus Omark slutspelets enda svensk.

Slutspelet inleds på lördag.

Text: Robert Pettersson

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch