• Publicerat 22 mars, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Kovaljov slutar efter 19 NHL-säsonger

Experimentet i Florida misslyckades. Nu lägger den ryske trollkarlen Aleksej Kovaljov skridskorna på hyllan efter 1 316 matcher i NHL.
– Han är en fantastisk kille som har haft en fantastisk karriär, säger Florida Panthers general manager Dale Tallon till Miami Herald.

Aleksej Kovaljov gjorde comeback i NHL efter att ha spelat 22 matcher med Atlant i KHL förra säsongen. 40-åringen misslyckades dock med att etablera sig i Florida Panthers laguppställningen efter att ha tecknat ett ettårskontrakt med klubben i januari.

Efter fem poäng (2+3) på 14 matcher beslutade Panthers härom veckan att sätta upp ryssen på waivers. Det utmynnade i att Kovaljov lämnade klubben. I går kväll bekräftade Panthers general manager Dale Tallon för George Richards på Miami Herald att Kovaljov skrivit på de papper som krävs för att pensionera sig som NHL-spelare. Därmed är karriären över.

Vann Stanley Cup 1994
Aleksej Kovaljov kom till Nordamerika som 19-åring 1992 och spelade in sig i New York Rangers stjärnfyllda lag efter en kort sejour i AHL. 1994 var han med om att ta Rangers till sin första Stanley Cup-seger på 54 år. Kovaljov gjorde 21 poäng på 23 slutspelsmatcher och närmade sig stjärnstatus i NHL tack vare sin fantastiska teknik.

Sedan dess har högerforwarden från Togliatti svarat för mängder med produktiva NHL-säsonger. Hans allra bästa säsong kom 2000/01 då han svarade för 44 mål och 95 poäng på 79 matcher. Det gav honom fjärdeplatsen i NHL:s poängliga.

Totalt har Kovaljov spelat 1 316 matcher i NHL och bokförts för 1 029 poäng. Det gör honom till den tredje poängrikaste ryssen i NHL:s historia efter Sergej Fjodorov och Aleksandr Mogilnij.

Text: Uffe Bodin