Har sajnat för två år

Andreas Lilja återvänder till Sverige. Idag blev det klart att han spelar med degraderade Rögle de kommande två säsongerna.
– Andreas får en viktig roll i vårt lagbygge. En bra karaktär som med sin stora rutin blir en läromästare för alla våra yngre spelare, säger sportchef en Anders ”Masken” Carlsson till klubbens hemsida.

Andreas Lilja blir Rögles första nyförvärv inför kommande säsong, när klubben börjar om i HockeyAllsvenskan igen.

Den 37-årige backen är född i Helsingborg, men kommer ursprungligen från Landskrona och hamnade som ung aldrig i Rögle utan gick istället via Malmö ut i den stora världen.

– Jag har alltid velat komma hem och spela i Sverige igen, nu kändes det dags. Rögle är en klubb jag alltid tänkt mig spela för någon dag och satsningen man gör känns väldigt intressant. Ett talangfullt lag mixat med erfarenhet, säger Andreas Lilja till Rögles hemsida.

Lilja har inte spelat i Sverige sedan han tvingades lämna Mora under lockoutsäsongen 2005.
Han har totalt gjort 577 NHL-matcher för Los Angeles, Florida, Detroit, Anaheim och Philadelphia och vann Stanley Cup 2008 med Detroit.

– Andreas Lilja är en stark karaktär som jag alltid gillat. En defensiv back som spelar hårt och fränt i egen zon och som kan slå ett bra förstapass. En vinnare som kommer att sätta normer för hur vårt lag uppträder, säger sportchefen Anders ”Masken” Carlsson.

Under den pågående säsongen har Lilja bara spelat en NHL-match med Philadelphia och har i övrigt varit i AHL och spelat med farmarlaget Adirondack, där han gjort sju poäng (1+6) på 25 matcher.

På lördagen blev det också definitivt att en hög spelare inte kommer spela kvar i Rögle kommande säson. Det handlar om väntade namn som Fredrik Warg, Martin Gerber, Lasse Kukkonen, Juhamatti Aaltonen, Mike Iggulden, Richard Lintner och Andrée Brendheden.

Text: Robert Pettersson