Nu vill Victor Hedman ta revansch

Fjolårets VM blev ett tungt nederlag för Tre Kronor och inte minst Victor Hedman som fick mycket hård kritik för sina insatser under turneringen. Om Tampa Bay Lightning missar Stanley Cup-slutspelet hoppas han få revansch.
– Klart att ett VM lockar väldigt mycket. Framför allt eftersom jag tycker att jag spelade min karriärs sämsta hockey i fjolårets VM, säger Hedman till hockeysverige.se.

Tampa Bay Lightning har haft en säsong. Laget återfinns först på 13:e plats i den östra konferensen. I mars valde klubben dessutom att sparka tränaren Guy Boucher och i stället plocka in farmarlagscoachen Jon Cooper, från Syracuse Crunch, i båset i jakten på en plats i slutspelet.

Tampa Bay har tre svenskar i truppen och just nu går faktiskt alla tre skadade. Mattias Öhlund är långtidsskadad och osäkerheten om hans framtid som hockeyspelare är stor. Anders Lindbäck dras med en fot/benskada och inte heller backen Victor Hedmann har synts till i laguppställningen under senaste matcherna.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Victor Hedman strax innan nedsläpp i Tampas match mot Ottawa.

Victor, hur är läget?
– Det är helt okej ändå. Visserligen är det inte så pass bra att jag kan spela, men det har ändå blivit mycket bättre senaste dagarna.
– Jag hoppas på att vara i spel så snabbt som möjligt, men just nu måste jag ta det lugnt. Vi håller på att jaga en plats i slutspelet så det är väldigt olyckligt att skadan kom just nu.

Vad hände när du blev skadad?
– Jag gjorde illa mig mot Carolina för några matcher sedan och efter det har jag rehabiliterat och inte kunnat spela några matcher.

Innan skadan var Victor Hedman en av lagets viktigaste spelare och fick ofta fint betyg i media och av coacherna för sina insatser. Hedman själv är också ganska nöjd med sitt spel.
– Det har känts bra. För min egen del tycker jag att mitt spel har höjts ytterligare en nivå det här året. Jag känner mig mycket mer bekväm både offensivt och defensivt. Sedan har jag fått spela mycket, har fått mycket förtroende både från förra tränaren och från vår nya tränare, Jon Cooper.

Vad har Jon Copper betytt för dig i första hand?
– Han involverar mig mer i det offensiva spelet och gillar när backarna följer med upp i anfallen. Den typen av hockey passar mig utmärkt.
– Vi spelar väldigt offensivt men samtidigt är vi i dag väldigt bra defensivt. Vi försöker attackera med hela femman, men även försvara oss med hela femman hela tiden. Jag tycker att det sättet att spela är väldigt kul.

Har han ändra mycket i själva spelet?
– Inte jättemycket. Han kom in så pass sent i säsongen så några större förändringar har det inte hunnit bli ännu.
– Det har blivit lite ändringar i framför allt vårt försvarsspel. Offensivt är backarna lite mer involverade. Lite småjusteringar har det varit, men jag tycker att vi acklimatiserat oss bra till det spel som han vill att vi ska spela.

”Fullsatt på varje match”
Efter nattens seger mot Ottawa ligger Tampa Bay sex poäng efter det åttonde och sista slutspelslaget i den östra konferensen. Med andra ord är det en ganska lång resa till en slutspelsplats för Victor Hedman. Varför det har gått så pass knackigt för hans Tampa har han svårt att ge ett enkelt svar på.
– Ja du Ronnie, bra fråga. Vi har spelat helt okej och gjort en hel del mål, men vi har spelat alldeles för dåligt defensivt. Vi har inte hjälpt våra målvakter på det sätt som vi borde göra. Vi har heller inte spelat bra på bortaplan och framför allt vunnit alldeles för lite matcher där.
– Det gick, precis som du säger, knackigt och med tanke på att det är en så pass kort säsong är det svårt att ta igen det här försprånget som vi har tappat. Svaret på din fråga är väl en blandning mellan dåligt försvarsspel och att vi haft lite otur tycker jag.

Märks det publikt att ni ligger i botten av serien?
– Vi har fullsatt varje match vilket aldrig har hänt sedan jag kom hit. Intresset för Tampa är stort och nya ägaren har verkligen satt oss på kartan här nere igen. Alla verka tycka hockey är kul och det är också många som har fått upp ögonen för sporten.

Hockeysverige.se talade med Tampas målvakt, Anders Lindbäck, för två veckor sedan. Då var han på väg tillbaka efter sin skada. Victor Hedman bekräftar också att mycket talar för att den i IK Sätra fostrade målvakten snart är i spel igen.
– Han tränade i dag (läs: i går) med laget så han är på väg tillbaka även om han inte spelar i dag, men säkert de närmaste dagarna. Det känns väldigt bra att han är på väg tillbaka.
– Anders har varit väldigt bra, men som jag sa tidigare har vi spelat alldeles för dåligt defensivt. Framför allt i första två tredjedelarna av säsongen när vi verkligen inte hjälpte målvakterna speciellt mycket utan dom fick rädda oss genom att göra idioträddningar.
– Alla här borta säger att Anders varit riktigt bra och man ser en stor potential i hans framtid. Jag är väldigt glad att vi har honom här. Vi har också Ben Bishop och Mathieu Garon så vi har tre riktigt bra målvakter.

Umgås du mycket med Lindbäck även vid sidan av hockeyn?
– Ja, det blir det. Anders bodde hos mig första månaden innan han hittade sitt eget ställe. Vi umgås väldigt mycket och kommer bra överens så det är väldigt kul att han kom hit till Tampa.

Hur går det för Mattias Öhlund i sin jakt på comeback?
– Han kör rehab men har varit borta väldigt länge nu. Mattias ger inte upp utan han vill verkligen tillbaka även om han inte spelat på ett tag. Han gör sitt bästa för att komma i form.

Vill ta revansch i VM
Victor Hedman spelade VM förra året, men fick en hel del negativ kritik för sin insats. Trots det – eller kanske just därför – lockar VM-spel även i år om inte Tampa går till slutspel.
– Klart att ett VM lockar väldigt mycket. Framför allt eftersom jag tycker att jag spelade min karriärs sämsta hockey i fjolårets VM.
– Det finns en stor revanschlusta hos mig om jag skulle bli tillgänglig, hel och frisk. Ett VM lockar alltid och det är kul att få representera Sverige. Får jag chansen samtidigt som jag återhämtat mig från skadan och vi inte går till slutspel är det självklart att jag vill ställa upp och spela, om jag blir uttagen vill säga.

Har du haft någon dialog med Pär Mårts och Peter Popovic om VM-spel under säsongen?
– Nej, men jag har fått lite e-mejl då och då. Jag vet att Pelle och ”Poppe” kommer över hit till veckan, men jag vet inte om dom ser någon av våra matcher.
– Vi vet var vi har varandra och jag har spelat två turneringar under lockouten.

Insatsen där måste du väl vara ganska nöjd med?
– Ja, precis. Det var också det som jag kände. Förra VM var lite svårt att glömma under sommaren i och med att vi åkte ut ur kvartsfinalen och att jag inte kom upp till det spelet som jag ville. Det skulle vara kul att få vara med i VM igen för att ta revansch på sig själv men även för laget också.

Du är nu på väg till matchen mot Ottawa, men hur ser dina dagar ut när du inte kan träna fullt ut?
– Ja, jag ska åka ner och se grabbarna strax. Det är väl en timme kvar till vår match börjar.
– Annars tar jag det mest lugnt. Vi har ett nytt hus här borta som jag håller på med en del. Sedan är det så tätt med matcher så jag är nästan inte hemma någonting. Nu är vi lediga en dag till så kan det bli att man åker och fiskar med Anders.
– Det blir väl annars att jag tar hand om min hund, umgås med min flickvän och njuter av solen, skrattar Victor Hedman innan han tillägger att det just nu är 29 grader på hans utomhustermometer.

Text: Ronnie Rönnkvist