• Publicerat 21 april, 2013
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

Svedberg fortsätter fylla prisskåpet

Det verkar inte finnas några gränser för Niklas Svedbergs succé i AHL den här säsongen. Efter att han tagit plats i såväl ligans All Star Team som i All-Rookie Team har han nu också blivit framröstad till ligans bästa målvakt. 23-åringen är den första svensken någonsin att plocka hem det prestigefyllda priset.

Niklas Svedberg har bjudit på en sensationellt bra debutsäsong på andra sidan pölen. Han är AHL:s vinstrikaste målvakt den här säsongen och har också fyllt prisskåpet med den ena utmärkelsen efter den andra.

Efter att han först blivit uttagen i ligans All Star Team och All-Rookie Team har han nu också tilldelats Baz Bastien Award, priset som går till ligans bästa målvakt. Det är coacher, spelare och delar av media som är med och röstar fram vinnaren av priset och Svedberg är den första svensken någonsin att plocka fram den prestigefyllda utmärkelsen. Han är också den första rookien sedan Jim Carey säsongen 1994-1995 att plocka hem priset.

Den från Sollentuna bördiga målvakten har plockat 37 segrar och endast åkt på åtta förluster i AHL den här säsongen och har därmed ligans klart bästa vinstprocent bland toppmålvakterna. Han placerar sig också som topp fem när det gäller såväl räddningsprocent (92,5) som insläppta mål i snitt per match (2,17).

Svedberg har med sitt storspel också lett Providence till seger i AHL.s grundserie och gett laget ett perfekt utgångsläge inför det kommande Calder Cup-slutspelet.

Text: Ola Winther