• Publicerat 13 maj, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”Kortar ner våra internationella åtaganden”

Euro Hockey Tour är ett minne blott. För Svenska Dagbladet berättar förbundsordföranden Christer Englund att landslagsturneringarna skrotas efter nästa säsong.
– Vi kortar ner våra internationella åtaganden för att öppna för klubbarnas internationella samarbete, säger Englund till SvD.

Elitklubbarnas intresseorganisation Svenska Hockeyligan har länge förespråkat en begränsning av antalet landskamper per säsong. Nu har de fått sin önskan uppfylld.

Från och med säsongen 2014/15 kommer Euro Hockey Tour, som innefattar fyra turneringar i Finland, Ryssland, Sverige respektive Tjeckien, att skrotas. I stället ska Tre Kronor spela några träningslandskamper mot de övriga nationerna.
– Landskampsutbytet kommer att fortsätta, men i stället för att spela mot de övriga tre stora i fyra turneringar per säsong, så möter vi kanske Tjeckien i två landskamper och sedan Finland eller Ryssland i två kamper något senare, säger Christer Englund, ordföranden i Svenska Ishockeyförbundet, till Svenska Dagbladet.

Euro Hockey Tour får i stället lämna plats åt ett utökat internationellt samarbete mellan europeiska klubblag, såsom exempelvis en utökning av European Trophy som har vuxit mer och mer under de senaste säsongerna.
– Vi kortar ner våra internationella åtaganden för att öppna för klubbarnas internationella samarbete. Det viktiga för oss är att vi kan fortsätta att utveckla spelare i internationell miljö, säger Englund.

Euro Hockey Tour har existerat i sin nuvarande form sedan 1991. Inledningsvis hade Kanada ett lag som deltog i turneringarna, men sedan 2004 har det bara handlat om Sverige, Ryssland, Finland och Tjeckien.

Text: Uffe Bodin