• Publicerat 17 maj, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Raanta är Finlands nya målvaktsstjärna

Bäst i finska ligan, bäst i finska slutspelet – och kanske bäst i hela VM. Finlands nya målvaktsstjärna Antti Raanta vill kröna sin drömsäsong med att besegra Tre Kronor i eftermiddagens VM-semifinal.
– Vi vann guld i den här arenan 1995 och det vore häftigt att göra det igen, säger Raanta inför dagens rysare i Globen.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det finns genombrott och så finns det genombrott likt det Antti Raanta upplevde i finska ligan under den gångna säsongen. Den 24-årige målvakten spelade efter flytten från Lukko Rauma till Ässät redan förra säsongen, men det var i år han verkligen lyfte.

Antti Raanta avslutade grundserien med en räddningsprocent på fenomenala 94,3 och fortsatte sedan att agera vägg genom hela slutspelet. När hans Ässät slutligen blev finska mästare efter finalsegern över Tappara hade Raanta bara släppt in 1,33 mål per match och hade en räddningsprocent på overkliga 95,45. Det utmynnade i att han både vann prisen som grundseriens och slutspelets MVP. Och att flera NHL-klubbar uppges vara ute efter hans påskrift.
– Det har varit en bra säsong. Vi fick ihop laget bra och jag trivdes. Då är det lätt att spela bra hockey, säger han med en axelryckning efter Finlands försenade träning på fredagen.

”En helsickes match”
Det är nu inte säkert att Raantas drömsäsong stannar vid framgångar i den inhemska ligan. Under VM har han utkristalliserat sig som Finlands förstakeeper och finns med i toppskiktet av målvaktsligan även där med en räddningsprocent på 93,42. I dag hoppas han att hans målvaktsspel ska sätta griller i huvudet på de svenska spelarna.
– Det kommer att bli en helsickes match, NHL-stjärnor mot FM-ligastjärnor, skrattar Antti Raanta i ett försök att lägga pressen på det svenska laget.

Han är inte sen att påminna alla svenska journalister om att Globen är en favoritarena för många finnar.
– Det här är en arena som alla finnar har goda minnen ifrån eftersom vi vann guld här 1995 genom att slå Sverige i finalen. Det var en av de största dagarna i finsk hockeys historia och i morgon (läs: i dag) kan det bli en ny stor dag, säger Raanta både är nöjd och missnöjd med sitt VM.
– Jag har gjort bra matcher, men även haft en del sämre stunder i vissa matcher. Jag är inte så gammal och det här är mitt första VM så det blir lite nervöst ibland. Men jag är väldigt glad över att ha fått chansen att vara här.

Text: Uffe Bodin