• Publicerat 18 maj, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Edler kommenterar avstängningen

Avstängd resten av VM och potentiellt också under OS. En fåordig Alexander Edler mötte pressen på lördagen för att prata om tacklingen som sänkte Kanadas lagkapten Eric Staal i torsdagens kvartsfinal.
– Det var inte min avsikt att skada honom, jag är inte den typen av spelare, säger Edler.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ett felaktigt beslut inom loppet av några tiondelar blev kostsamt. Både för Alexander Edler, Eric Staal – och Tre Kronor. Sent i går eftermiddag beslutade VM:s disciplinära panel att stänga av den svenske backen resten av turneringen. Dessutom lämnade man en rekommendation på att avstängning som ska sträcka sig över ytterligare tre internationella matcher, vilket skulle innebära att han inte kommer att kunna delta i gruppspelsmatcherna i OS i Sotji nästa år.

På lördagseftermiddagen gjordes Edler tillgänglig för media. I ett kort och fåordig anförande uttryckte han besvikelse över att i första hand inte få spela mer i VM.
– Mina tankar går till Eric. Jag hoppas att allt är bra med honom. Det var inte min avsikt att skada honom, jag är inte den typen av spelare, kommenterade Alexander Edler som var ovillig att ge sin syn på avstängningen.
– Jag tänker inte gå in på det så mycket. Det är som det är. Jag får acceptera domen.

Jämför med Getzlafs bentackling
Om händelsen, där Staal blev knäskadad, säger han:
– Jag skulle försöka tackla honom, men han kliver in i mitten och när jag upptäcker det försöker jag komma undan men träffar olyckligt.

Tommy Boustedt, landslagschef, var med Edler vid gårdagens förhör hos den disciplinära panelen. Han hade hoppats att de panelen skulle ta med att det inte fanns ont uppsåt i beräkningen.
– Vi försökte bevisa att Alexander faktuiskt försökte undvika en kollision. Det som till stor del åsamkar Eric Staal den här skadan är att Alexander väljer att inte försöka tackla honom när han vänder bort huvudet eftersom det hade var en ”blindside hit”, säger Boustedt.
– Vi har tittat på tidigare domar, till exempel den kanadensiske kaptenen Ryan Getzlafs tackling på en slovakisk spelare för ganska precis ett år sedan. Den bentacklingen ser det ut att finnas mer uppsåt i än i Alexanders tackling och den renderade i en matchs avstängning.

Tommy Boustedt vet inte när Internationella ishockeyförbundet kommer att ta beslut huruvida Edlers avstängning ska förlängas eller inte.

Text: Uffe Bodin