VM-GULD!!!! Sverige är världsmästare för nionde gången – och för första gången på hemmais. På isen i Globen fanns under söndgen 21 hjältar. Hockeysverige.se vill gratulera alla, men speciellt hylla tre av dem.


Henrik Sedin, center
Det var förvisso schweizaren Roman Josi som utsågs till turneringens MVP, men Henrik Sedin var den obestridlige VM-kungen. På fyra matcher svarade han för nio poäng, varav tre kom i finalen där han blev tvåmålsskytt. Med detta VM bör Henrik och tvillingbrodern Daniel har borrat sig in i den svenska folksjälen för alltid.


Erik Gustafsson, back
Många ryckte nog oförstående på axlarna när Pär Mårts kallade in den näst intill helt okände 24-åringen från Philadelphia Flyers. Erik Gustafsson har under VM-turneringen profilerat sig som en väldigt säker och puckskicklig tvåvägsback som tar smarta beslut och står rätt på isen. I VM-finalen drog han till med sitt första landslagsmål i ett extremt viktigt läge. När Sverige sedan tog ledningen var Gustafsson en av nyckelspelarna i arbetet kring att försvara den.


Gabriel Landeskog, forward
Gabbe har fått mycket skit under turneringen. I finalen såg han ut att använda kritiken som bränsle, för det fanns en härlig fart i benen och en vilja av stål i hans ”attackpsyke”. Låg bakom det otroligt viktiga 3-1-målet där han stal pucken av en schweizare ”och sköt ett av de sämsta skott som jag har skjutit i ett friläge”, bara för att slå loss returen som Simon Hjalmarsson högg in.

Text: VM-bloggen 2013