Omark hoppas på ny chans i Nordamerika

Säsongen i Schweiz blev en succé i grundserien, men fick ett tråkigt slut islutspelet. Till hösten vill poängkungen Linus Omark återuppta NHL-karriären.
– Det kan bli så att jag sajnar med Edmonton, säger Omark, som fortfarande tillhör Oilers, till hockeysverige.se.

Linus Omark lämnade NHL och Edmonton Oilers inför årets säsong. Eller rättare sagt så bestämdes det att han skulle bli kvar i schweiziska klubben, Zug, efter att NHL-lockouten var över. Säsongen där var också väldigt framgångsrik för den tidigare Luleå-forwarden. Med 69 poäng på 48 matcher vann han NLA:s poängliga före Damien Brunner, Josh Holden och Henrik Zetterberg.
– Det var en riktigt rolig säsong. Jag åkte till Schweiz för att få mycket speltid under lockouten och det fick jag ju också. Där spelade jag med ”Zäta”, Brunner och Raphael Díaz vilket gick riktigt bra, berättar Linus Omark för hockeysverige.se.
– Det flöt på bra för mig själv också även för hela vår femma, så jag är nöjd med hela säsongen.

Trivdes du även bra socialt i Schweiz?
– Ja, både jag och min flickvän har trivts väldigt bra. Till skillnad mot tidigare då man har bott på hotell då man inte vetat om man ska vara uppe i NHL eller nere farmarlaget.
– Nu har det blivit en annan harmoni och vi har trivts jättebra socialt. Vi har också haft mycket besök av familjen och vänner under säsongen.

Avslutet i Zug blev inte vad Linus Omark själv hade hoppats på när han bänkades av coachen, Doug Shedden, i den sjunde och avgörande matchen mot Bern.
– Klart att det var tråkigt att bli petad i den sjunde och avgörande matchen, men det där är glömt nu. Doug är kanske den bästa tränare som jag har haft även om jag just då kände en frustration när man kämpat en hel säsong och att då inte få vara med om avgörandet. Men det är sådant man får acceptera.
– Just för stunden kändes det för jävligt att bli petad. Efter säsongen hade Doug och jag ett möte där han bad om ursäkt. Det här är sådant som händer och det är bara att gå vidare.

”Kan bli så att jag sajnar med Oilers”
Det blev nu alltså bara en säsong i Schweiz, vilket var bestämt redan då han skrev på för Zug.
– Jo, jag har sagt hela tiden att mitt mål har varit och är att komma tillbaka till NHL. Jag tog det här året för att göra ett bra år i Schweiz vilket jag också gjorde. Sedan är det bara att hoppas att jag får en chans i NHL igen.

Har du hört någonting från några NHL-klubbar?
– Jag vet att det finns intresse, men jag ägs ju av Edmonton. Vi får se vad dom hittar på, men jag vet faktiskt inte. Vi får avvakta till efter draften. Det kan ju bli så att jag sajnar med Edmonton. Det där vet man ju aldrig.

Är även spel i KHL ett alternativ?
– Jo, KHL är intressant. Jag har sagt till alla lag som har kommit med erbjudanden att jag vill vänta och se vad som händer där borta (NHL).
– Blir det inte NHL så får man väl se vad som finns kvar.

Linus Omark spelade för Dinamo Moskva i KHL säsongen 2009/10. Då svarade han för 36 poäng på 56 matcher vilket han kom trea på i lagets poängliga efter Mattias Weinhandl och Jiri Hudler.
– Jag trivdes jättebra i Dinamo. Där var ju Johan (Harju) med, Weinhandl var med i laget och jag blev jättebra polare med Leo Komarov. Hela det året var jättekul och jag kan absolut tänka mig att åka tillbaka till Ryssland.

Johan Harju spelar i dag i Brynäs, men det är inte aktuellt för Linus Omark att stråla samman med honom där den här säsongen.
– Nej, det blir inte så nästa säsong. Det har jag gjort klart för alla andra också. Som jag sa så vill jag tillbaka till NHL vilket jag har haft som mål hela tiden. Det är inget annat som gäller.

När tar du beslut om vart du kommer att spela kommande säsong?
– Så fort jag vet vad som händer. Min agent jobbar med just nu, men låt oss säga kanske under nästa månad eller något sådant.

Senast Linus Omark spelade i NHL var säsongen 2011/12 då han gjorde 14 matcher och tre mål för Edmonton. Totalt har Omark spelat 65 NHL-matcher och på det svarat för 30 poäng. På 47 matcher i AHL med Oklahoma har han svarat för 47 poäng.

Text: Ronnie Rönnkvist