Antti Raanta har skrivit på

Det blev Chicago som vann dragkampen om Antti Raanta, som storspelat sig igenom säsongen i den finska ligan och blev glödhet på marknaden efter sin drömsäsong.

Det blir Chicago Blackhawks nästa säsong för den jagade målvakten Antti Raanta, som gjort dundersuccé i och med flytten från moderklubben Lukko till Ässät för två år sedan.

Den nyligen avslutade säsongen blev något utöver det vanliga för den 24-årige målvakten som tog sig lag från tolfte till fjärde plats i ligaspelet efter att ha vunnit i princip varenda match under de 15 sista omgångarna av ligaspelet och svarat för en säsong som nästan saknar motstycke.

I slutspelet fortsatte storspelet och Ässät blev finska mästare för första gången på 35 år. Raanta hade 94,3 i räddningsprocent i ligaspelet och 95,5 i slutspelet och utsågs förstås till slutspelets mest värdefulla spelare, ligans bästa målvakt och hela ligans bästa spelare och vann målvaktsligorna i överlägsen stil i både ligaspel och slutspel.

Säsongen kröntes med att han blev förstamålvakt i det finska VM-laget – utan att ha spelat en enda landskamp innan VM-turneringen.

Chicago bekräftade på måndagskvällen att man skrivit kontrakt på ett år med finländaren, som i nuläget bara har kontrakt med Corey Crawford och unge Kent Simpson för kommande säsong, medan kontrakten för Henrik Karlsson, Carter Hutton och Ray Emery är utgående.

Text: Robert Pettersson