• Publicerat 12 juni, 2013
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Det är en djävulusiskt rutinerad pjäs Färjestad får in på sin blålinje. Garrett Stafford har spelat 666 AHL-matcher och svarat för en hel del poäng i Nordamerikas näst bästa liga. Trots en lång och trogen tjänst i farmarlagssystemet har det bara blivit sju NHL-matcher under de tio säsonger som har passerat sedan han lämnade universitetshockeyn i NCAA. Det är förbluffande få med tanke på de meriter han har hunnit förskansa sig i AHL genom åren.

Nu behöver inte det betyda att Färjestad har gjort en felvärvning för det. Sju NHL-matcher är sju fler än vad exempelvis Chris Lee hade när han kom till Europa, och det gick ju milt sagt bra ändå.

Jag har aldrig sett Garrett Stafford spela och ska därför inte försöka ge någon bild av hur han är som spelare. Däremot kan jag berätta mer om ett av de värsta överfallen i AHL:s långa historia, som den nu 33-årige backen var föremål för som rookie. Under en slutspelsmatch i Calder Cup mellan hans Cleveland Barons och Hamilton Bulldogs den 30 april 2004 hamnade han i en konflikt med Bulldogs ryske forward Aleksandr Perezjogin framför det egna målet. Stafford delade ut en crosschecking i ansiktet på Perezjogin varpå spelarna föll till isen. Där försökte Stafford sopa till Perezjogin med klubban, men missade lyckligtvis hans huvud. Det gjorde inte Perezjogin när han skulle ge igen. Med ett tvåhandsslag träffade han Stafford rätt i ansiktet med sin klubba.

Garrett Stafford slogs medvetslös och fick ett krampanfall på isen medan hela helvetet brakade loss omkring honom. Han togs till sjukhus med en hjärnskakning, fick sy 20 stygn i ansiktet och förlorade en del tänder, men fick i övrigt inga men.

Perezjogin stängdes av från spel i AHL resten av slutspelet och hela den efterföljande säsongen, men löste det genom att återvända hem till Ryssland och spela för Avangard Omsk, samma klubb som han företräder i KHL i dag. Han fick även betala Staffords sjukhusräkning och ytterligare 5 000 dollar till ett välgörande ändamål i böter. Utöver det blev han polisanmäld och fick en ettårig villkorlig dom.

Det finns en ganska dålig videoupptagning av händelsen på Youtube som tyvärr inte går att klistra in här i bloggen, men ni kan se den här: http://www.youtube.com/watch?v=rwPfuLnYwBc

Text: Uffe Bodin