SHL

Själv hatar jag bara Örebro

ANNONS

Jag tror jag kan det här med hockey. Jag ser varenda hemmamatch och några borta. Jag har följt gulsvart sedan tonåren och varit med om uppgång och fall. Jag har mina favoritspelare genom åren och minns specifika episoder som vore det igår.

Men jag är ingen siffermänniska. Ingen detaljist. Jag är nog ingen namnmänniska heller när jag tänker efter. Jag är känslomänniska som ser samband och stora perspektiv. Därför blir jag både imponerad och avundsjuk när twitterkompisar träffsäkert analyserar lag och spelare med statistik och detaljer. Fransson har visst varit GRYM i Rögle. Jaha, kanon!

Jag visste inte ens att han spelade där.

Jag har fullt sjå med min gulsvarta själ, kan ju inte hålla reda på alla motståndare därtill. Jag tror alltså jag kan det här med hockey, men när det kommer till kritan skulle jag förlora vilken debatt som helst. För jag kan inte spelsystem eller statistik.

Nej för mig är hockey känslor: Uppsala har ingen hockeykultur men Almtuna är alltid farliga i Gränbygaraget. Alla slår alla i Allsvenskan och det är kul. Fotbollsfilmningar och Brynäsgnäll hör inte hemma i hockey. Djurgårdsfansen var bra i år. Kul när de kommer med mycket folk utan bråk.

SSK är ett riktigt hockeylag med bra klack. Synd bara att de aldrig växer ifrån hata-allt-hata-alla-hela-tiden-kulturen.

Själv hatar jag bara Örebro. För är man som jag lite till åren och västeråsare…. då hatar man Örebro.

Det går tillbaks till åren när Västerås och Örebro konkurrerade i alla stora lagidrotter. I mer än tjugo år vägrade jag att stanna i Örebro och gynna dem med turistinkomster annat än köpa en biljett till bortastå. Aldrig shopping i Örebro. Aldrig svänga av E18 och se på stan. Fram till för bara ett par år sedan. Jag ångrar det. Det blev liksom för personligt. Som att se en fiende i ögonen. Jag satt på torggatan och åt pyttipanna i solen och tyckte det var fint och småtrevligt.

Fan också.

Min dotter kallar Leksand för hockeysveriges Drama Queen. Se på mig! Vad som helst bara jag får uppmärksamhet. Kan man inte spinna på att vi är sveriges hockeygunstlingar som alla är avundsjuka på så får vi väl gå på att alla hatar oss för att vi pajasat i tv med trottoarer, campingar och lurade kommunmedborgare. Nej Leksand ska man inte ens hata, de mår för bra av all uppmärksamhet. Drama Queen.

Precis som i samhället i övrigt handlar elitidrott idag om tid. Som vi inte har. Framgångar ska komma nu eller senast nästa år. En spelare eller tränare får inte många matcher på sig. Och är spelaren duktig är det han som kräver snabba resultat och ger sig av om inte laget avancerar eller betalar. Jag tar mig friheten att påstå att mycket av hockeyns klubbkänsla och själ försvann när varenda tonåring skulle ha egen agent. Någon som tjänar på att spelaren gör en förändring.

När Borussia Dortmund gick till Champions League-final i fotboll och Rimbo tog sig upp i elitserien i handboll så visade de att det går. Det borde både vi supportrar, sponsorer, klubbledningar ta fasta på. Ekonomiska muskler underlättar men det är möjligt för alla. Och det gäller att ha så roligt som möjligt på vägen eftersom den kan vara både lång och krokig. När Leksand nästan gick i konkan men istället belastade sina leverantörer med 50 msek att skriva bort från fordringskontot så insåg jag att den ekonomiska ekvationen helt enkelt inte går ihop för ett lag i ett litet samhälle med få sponsorer om man tror man ska konkurrera i svensk elithockey 2013. Tråkigt men sant.

Vissa har tur med storsponsorer som kliver in. Andra vill lika mycket och förköper sig och överbelånar sig. Ytterligare andra inser sina begränsningar, förlitar sig på klubbkänsla, fingertoppskänsla och bidar sin tid. Ingen nämnd ingen glömd.

Avslutningsvis: I Västerås har klubben gjort en liten extra drive för att få fler kvinnor att gå på hockey. Fattas bara. Men jag tror hockeysverige har en stor outnyttjad publikpotential i människor som talar broken swedish. Jag menar se er omkring på läktaren. Hela världen ser på fotboll. Men våra medborgare som härstammar från länder där man inte åker skridskor har heller inte upptäckt hockeyn. Som fans. Jag tror de skulle älska den! Vem gör inte det?!

Hockey är billigt – på ståplats.

Håkan Holmberg, Västerås.

Håkan Holmberg är 47 år, bor i Västerås och har tre vuxna döttrar som delar hockeyintresset. Håkan jobbar som ekonom och har ingen som helst aktiv hockeybakgrund, men deltar då och då i sponsorevenemang på isen i ABB Arena.

– Jag köpte mitt livs första hockeyklubba i vintras. Jag tyckte att man ändå borde ha en, säger han.

Text: Supporterkrönikan hockeysverige.se

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL